Hirdetés

Látványos videókon a SpaceX éjszakai rakétakilövése



|

Újabb adag Starlink-műhold repült a világűrbe, közelről csodálhatjuk meg a Falcon 9 rakéta visszatérését is.

Hirdetés

Közép-európai idő szerint hajnali 3 órakor a SpaceX sikeresen végrehajtotta a Starlink-program történetének 36. kilövését, s ezzel már 2042 internetes műhold kering a Föld körüli alacsony pályán. Eredetileg hétfőn került volna sor a kilövésre, ám a rossz időjárás miatt végül 24 órával el kellett halasztani.

Elon Musk űrbizniszének Falcon 9 rakétája ezúttal 42 mesterséges égitestet vitt magával, a floridai Kennedy Űrközpontból indított éjszakai fuvart pedig több szemszögből is megörökítették a SpaceX gondosan bekészített kamerái.

Hirdetés

A 70 méter magas rakéta fényes tűzviharral hagyta el a kilövőállást, kilenc perccel később pedig már landolt is a visszatérő első fokozata az Atlanti-óceánon várakozó drónhajó fedélzetén. Az éjszakai bevetés a Falcon 9 103. sikeres leszállása volt, így Muskék újra felhasználható rakétarendszere már sokszorosan bizonyította a kiforrottságát.

Az alábbi filmen teljes hosszában is megtekinthető a küldetés, az egyik legérdekesebb rész a kilövés utáni harmadik percnél (a videóban ezt 20:27-nél találjuk) látható, amikor is levált a raktéta burkolata, felfedve az odabent sorakozó Starlinkeket.

A SpaceX nagy lendülettel vetette bele magát az évbe, ez ugyanis már a cég harmadik kilövése volt, a következő 12 hónapra pedig további 40 küldetést terveznek, szemben a tavalyi 31-gyel.

Az újabb Starlink-szállítmány fellövését megelőzően csillagászok egy csoportja tanulmányban figyelmeztetett, hogy a műholdakról visszaverődő napfény komolyan megzavarja az égi megfigyeléseket. Az ezzel kapcsolatos aggodalmak a kilövések 2019-es kezdete óta kísérik a programot, Muskék viszont hosszú távon a jelenleginél 20-szor több, 42 ezer Starlink-műholddal számolnak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.