Hirdetés

Hogyan válassz LCD TV-t?



|

Szeretnéd élvezni ezt az évet és végre beszerezni egy nagyképernyős TV-t? Segítünk, melyiket érdemes választani, és mire kell odafigyelni.

Hirdetés

Fontos, hogy a jelenlegi helyzetben mindent megtegyünk szellemi jólétünkért is, és ebben segíthet egy LCD TV. Az alábbiakban elmondjuk, miért érdemes most váltani azoknak, akik évek óta nem cserélték le készüléküket.

Hirdetés

Érkezik a DVB-T2 Magyarországra

2020 szeptemberétől a magyar háztartások számára három, kereskedelmi állomással rendelkező DVB-T2 multiplex lesz elérhető. Ugyanakkor a közszolgálati TV számára megmarad két másik DVB-T multiplex hálózat. Egyértelmű tehát, hogy ha nem akarsz lemaradni az új filmekről vagy a kulcsfontosságú sporteseményekről, akkor minél előbb be kell szerezned egy DVB-T2 támogatással bíró, új TV-t.

A DVB-T2 műsorszórásra történő áttérés minőségbeli változást fog jelenteni a nézők számára. Az új hálózatok magasabb átviteli kapacitást nyújtanak majd, így a TV-állomásoknak több hely fog a rendelkezésükre állni a magasabb minőségű sugárzáshoz. A jelenlegi földfelszíni digitális DVB-T sugárzás egy műsorszóró hálózaton belül nyolc televíziós program szórását teszi lehetővé normál felbontású (SD) képminőséggel. A DVB-T2 hálózat viszont ugyanilyen felbontásban akár 18 program sugárzására is alkalmas, de hat-hét programot magas felbontásban (HD) is tud kínálni. A jövőben lesz lehetőség arra, hogy a műsorokat 4K felbontásban nézzük.

A hagyományos vagy az okos TV a jobb?

Valószínűleg ez a legfontosabb kérdés, amikor új LCD TV vásárlásán töröd a fejed. Ha korlátozottak az anyagi lehetőségeid, és kültéri antenna vagy kábelszolgáltató segítségével tervezel TV-t nézni, akkor maradj a hagyományos TV-nél. Illetve akkor is, ha egy második készüléket szeretnél otthonra, például a konyhába. A hagyományos televíziók jellemzően kisebb képátlóval rendelkeznek és viszonylag olcsók.

Az okos TV a funkcionalitás szempontjából valami teljesen más, de pénzügyileg nem feltétlenül olyan megterhelő. Számos olyan gyártó van jelen a piacon, aki a hagyományos TV-khez hasonló áron kínál okos TV-ket. De most térjünk át az extra funkciókra.

Ezek elsősorban a televízió Internet-csatlakozási lehetőségétől függenek - hagyományos LAN kábel vagy WiFi. Ezen a ponton a multimédiás szórakozás egy teljesen új világa nyílik meg a számodra. Az okos TV-ken megtalálhatók ugyanazok az alkalmazások, mint a telefonodon, és mindössze pár kattintással telepítheted a Netflixet, az HBO GO-t vagy a YouTube-ot. Továbbá, csatlakoztathatsz vezeték nélküli TV billentyűzetet és szörfözhetsz az Interneten, nézegethetsz képeket vagy kommentelhetsz a közösségi média felületein.

Irány a 4K

Ami a képminőséget illeti, a döntés rendkívül egyszerű: válassz bármilyen 4K TV-t, az ugyanis jobban tudja kezelni a szokásos Full HD felbontást, mint egy Full HD TV. A 4K rövidítés azt jelenti, hogy a panelnek 3 840 széles (vízszintes) pixelje és 2 160 magas (függőleges) pixelje van, összesen körülbelül 8,3 millió pixel. A TV termékspecifikációban a felbontás általában 3840x2160. A 4K televíziók négyszer több pixellel rendelkeznek, mint az 1920x1080 pixeles, hagyományos Full HD TV-k. A 4K képminőség még az azonos méretű TV képernyőkön is élénkebb és részletesebb, köszönhetően a nagy pixelsűrűségnek. Ez a különbség különösen szembetűnő a nagyképernyős készülékek esetében.

A tartalom miatt nem kell aggódnod, ugyanis, ha 4K televíziót vásárolsz, sok-sok évnyi szórakozásra számíthatsz. És a legnépszerűbb streaming szolgáltatás, a Netflix már hosszú ideje alkalmazza a 4K-t. Ráadásul, az úgynevezett felskálázás is jól működik. Ez a technológia a zaj csökkentése érdekében automatikusan elemzi az alacsonyabb felbontást, ezáltal jelentősen feljavítja a képminőséget.

EPG - a saját műsorújságod

Minden LCD TV rendelkezik az EPG-nek nevezett funkcióval. Ez alapvetően egy olyan naprakész televíziós szoftver, amelyben könnyedén megtalálhatod az egyes műsorok részleteit. A valós idejű információ közvetlenül a műsorszórás ütemező rendszeréből, valamint a vezérlőből érkezik. Ez biztosítja, hogy az EPG az aktuális műsorszórásnak megfelelő adatokkal szolgáljon. Jellemzően már mindenkinek egy hétre előre megvan a műsorbeosztás. Az EPG-ben minden egyes műsorhoz állíthatsz be emlékeztetőt, vagy például, egy külső lemez segítségével fel is veheted a kedvenceidet.

Modern csatlakozók a HDMI-vel az élen

Minden egyes LCD TV fel lett szerelve HDMI csatlakozóval, amelyen keresztül videóforrást csatlakoztathatsz. Például: játékkonzolokat, AV vevőket, vagy akár a népszerű Google Chromecast-ot. Természetesen a külső meghajtók vagy audió csatlakozók számára számos USB port is rendelkezésre áll.

Ha CRT TV-ről váltasz át és van még pár régebbi kiegészítőd, ne feledd, hogy az LCD TV-kről már hiányzik a SCART csatlakozó. Ez okozhat némi nehézséget, de ezáltal megszabadulhatsz egy rendkívül elavult eszköztől.

A cikk támogatói tartalom, nem a PC World szerkesztősége készítette.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.