Hirdetés

Leáll a világ egyik leghíresebb zsarolóvírus-bandája



|

Feloszlik a zsarolóvírusokra szakosodott Maze hackerbanda, de nagy kérdés, hogy kiadják-e a feloldókulcsokat.

Hirdetés

A Maze cyberbűnözői csoport bejelentette, hogy leállítja a működését 1,5 év után. Tavaly májusban kezdett támadni a zsarolóvírusával a csoport, majd novemberben teljes gőzzel próbált pénzt lopni. A társaság egyik jellegzetes húzása az volt, hogy külön weboldalt is indított, amelyen az áldozatok adatait hozta nyilvánosságra, ezzel párhuzamosan pedig zsarolta is a célpontokat. A legtöbb ransomware-csoport átvette ezt a taktikát. 

Hirdetés

A Maze később a Ragnar Locker és a LockBit csapattal információt és taktikát cserélt, és olyan nagy szervezeteket is megtámadott, mint a Canon, az LG és a Xerox. Aztán váratlanul a leállásáról kezdett pletykálni, amit a csapat egyik tagja megerősített, és hozzátette, szeptember óta nem támadnak, két kivétellel pedig az oldalukról is leveszik az áldozatok adatait.

Azt sajnos nem tudni, hogy a zsarolóvírushoz kiadják-e a fő feloldókulcsot, de van rá esély, mert a múltban így tett a Crysis, a TelsaCrypt és a Shade is. Sajnos a Maze leállásától nem sok jót remélhetünk, ilyenkor ugyanis mások veszik át a banda helyét. Tagjainak egy része az Egregorban folytatja "áldásos" tevékenységét. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.