Hirdetés

Lecsap a szemetelőkre a mesterséges intelligencia



|

Van olyan ország, ahol már csúcstechnológiát vetnek be az utakat elcsúfító autósok ellen.

Hirdetés

Kevés dolog fest kiábrándítóbb képet egy országról, mint az út mentén felhalmozódott szemét, amit sajnos mindenki jól ismerhet, aki a többnyire tisztán tartott Ausztriából érkezve valaha is megállt egy kávéra az M1-es autópálya kezdetén kialakított hegyeshalmi parkolóban.

A szemetelés bosszantó jelensége azonban közel sem csak a hazai úthálózatot sújtja, az Egyesült Királyságban például már olyan problémásnak ítélik a helyzetet, hogy egy újonnan telepítendő mesterséges intelligenciás megfigyelőrendszerrel próbálják felvenni a harcot az elkövetők ellen.

Hirdetés

A Gizmodo beszámolója szerint az új kamerákat egyelőre tesztüzemben helyezi szolgálatba a brit útkezelő National Highway, melynek keretében az ország délkeleti régióját fogják monitorozni. A megoldás előnye, hogy a rendőrség munkatársainak nem kell manuálisan átpörgetniük a felvételeket a szemetelők után kutatva, mivel az erre beprogramozott algoritmus automatikusan felismeri az intézkedést igénylő eseteket, és a rendszám csatolásával értesíti róla a hatóságot.

A szigetországban akár 100 fontnyi (jelenlegi árfolyamon 42 ezer forint) bírságot is kaphat az, aki nem képes elvinni a szemetét a következő kukáig, a csekk kiküldése előtt azonban emberi személyzet is felülvizsgálja majd az MI által megjelölt felvételeket. A kísérlet elindítására három hónappal azt követően került sor, hogy a Clean Up Britain (Tisztítsuk meg Britanniát) nevű akciócsoport jogi lépésekkel fenyegette meg az állami útkezelőt, amennyiben az nem lép fel a szemetelők ellen.

"Megdöbbentő és lélekromboló mértékben mulasztják el eltakarítani azt a szemétcunamit, amely országszerte az útjainkon tombol. Bűnösök szakmai hanyagságban, szerződéses dilettantizmusban és a közpénzek elpazarlásában is".

- dörögte egy februári blogposztban John Read, a Clean Up Britain alapítója. A helyzet súlyosságát ugyanakkor a kormány sem vitatja, a múlt hónapban ugyanis az utakért felelős miniszter, Richard Holden maga is elismerte, hogy a National Highway kezelése alatt álló hálózat 40%-án B-osztályú, vagyis jelentős szennyezettség áll fenn.

Magyarországon két évvel ezelőtt szigorították a szemetelésre vonatkozó szankciókat, melynek értelmében bizonyos mennyiség felett már büntetőjogi kategória a "hulladékgazdálkodás rendjének megsértése", ám a szabályok betartásával komoly hiányosságok vannak, melynek a hazai utak mentén sűrűn megtalálható szemétkupacok az élő - és folyamatosan gyarapodó - mementói.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.