Hirdetés

Látványos videón az elmúlt 23 év legnépszerűbb weboldalai



|

Mozgó diagramot nézve lehet elmélázni azon, melyek voltak a világ leginkább látogatott weboldalai 1996-tól napjainkig. Jó pár elfeledett név fog visszaköszönni.

Hirdetés

A Data Is Beautiful YouTube-csatorna már egy ideje sikeresen bizonyítja, hogy simán adatok vizualizációjával is lehet élvezetes, 8-10 perces videókat készíteni, ami elé könnyen lecövekel a néző, és csak bámulja az elmúlt évtizedek különféle adatait. A csatornánál feldolgozták többek között a legtöbb lemezt eladó zenei előadókat, a legnézettebb sorozatokat és a legtöbbet kaszáló mozifilmeket, és a jelek szerint jól lemaradtunk arról, hogy másfél hónapja meganimálták a világ legnézettebb weboldalainak történetét is.

Hirdetés

A sztorit 1996 januárjában kezdik - persze az internet azért a maga korai formájában már pörgött akkoriban is, a kezdő állapotban az AOL (America Online) vezetett több mint 92 milliós havi látogatottsággal. A '96-os kezdő listán vannak még hozzá hasonló általános híroldalak (ilyen az MSN vagy az Excite), de ott vannak az akkoriban "divatos" keresők is, mint a Yahoo, a Webcrawler és az Infoseek. Szintén népszerűnek számítottak azok az oldalak, ahol ingyenes weboldalakat lehetett elhelyezni, ilyen volt a Geocities és a Compuserve is.

Aztán jönnek a változások sorjában, közben pedig látszik az is, hogy folyamatosan nő az egyes oldalak látogatottsága - 1999 januárjában például már félmilliárd havi látogatással vezet az AOL. A böngésző eltűnésével például szépen leáldozott a kezdőoldalként sikeres Netscape.com dicsősége, és látható az elavuló technológiát használó keresők helycseréje is (egy ideig például egész jól feljön az Altavista, amelyről manapság már talán sokan azt se tudják, hogy létezett valaha). Megjelennek az első e-kereskedelmi szolgáltatások, mint az Amazon és az eBay, aztán 2001 elején rakétázik a 10-es listára a Google. Ekkorra egyébként a Yahoo pár évre átveszi a vezetést, de aztán a garázsból érkező új kereső leszorítja a csúcsról.

2004-ben olyan szereplő jelennek meg, mint a Wikipedia, majd a közösségi oldalak első generációját képviselő MySpace. Érdekes, hogy az első tisztán Amerikán kívüli weboldal csak 2006 elejére kap helyet a listán, ez az orosz Yandex kereső. Nagyjából itt lép be a top10-be a YouTube is, miközben a Google év közepére legyorsulja a Yahoo-t. 2007-től már a Facebook is felfér és egyre fejlebb tör, és 2008 elejére átveszi a MySpace-től a legnépszerűbb közösségi oldal címét. Érdekes, hogy a Yahoo-nak van még egy csúcstámadása 2009-ben, amit annak köszönhet, hogy a Facebook rájuk alapozza a közösségi oldal belső keresőjét (legalábbis egy ideig). 2009 tavaszán újabb Amerikán kívüli oldal jut be a felső ligába, a kínai Baidu kereső. 2011 végére felkapaszkodik a lista aljára az "orosz Facebook", a VKontakte is.

Az AOL 2013 közepoén esik ki a tízes listából, és nagyjából ekkorra már csak olyan neveket találunk itt, amelyek ma is létező, népszerű szolgáltatások. 2015-re pedig már csak minimális változások történnek, a top10 szereplői szinte bebetonozzák a helyezéseiket. Egyetlen apró poén fér még bele a végjátékba: két megcsillagozott nevű szolgáltatás is feltűnik kis időre, mindkettő népszerű felnőtt videós oldalt takar. A végeredmény pedig szinte szétbombázhatatlan, a top3 legalábbis biztosan jó ideig megragad ebben a pozícióban. A Google irtózatosan elhúzott a havi 77 milliárdos elérésével, utána a YouTube következik közel 28 milliárddal és a Facebook 23,5 milliárddal. A Yahoo még mindig listán van, de csak a középmezőnyben, nem Amerikai oldalból a Baidu és a Yandex maradt a csúcsligában, és igen, a két felnőttoldal is él és virul. De most már elég az elemzésből, jöhet a videó, lehet 8 és fél percen át bambulva mélázni a tech-történelem furcsaságain.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.