Hirdetés

LEGO-ból építették meg a méregdrága laboreszköz olcsó változatát, ami ráadásul működik is



|

Ugyanolyan jól használható, mint a százezrekbe kerülő valódi verzió.

Hirdetés

A LEGO sokoldalúságát talán senkinek sem kell bemutatni, a dán építőjátékból készült már robot, működő Game Boy, de a 2022-es Év Autójának, a Kia EV6-nak is elkészítették az életnagyságú mását a jellegzetes műanyag elemekből. Most azonban a fentieknél komolyabb célból kezdtek legózni egy walesi egyetem kutatói. A Cardiff University gyógyszerész karának csapata ugyanis egy emberi szövetek növesztésére alkalmas bioprintert rakott össze LEGO-kockákból.

A bioprinter hasonlóan működik egy 3D-nyomtatóhoz, azonban műanyagrétegek helyett élő sejtekből húz fel rétegeket - ezzel előállítva a kívánt emberi szöveteket. A hasonló eszközökkel ma már többféle emberi szervet, sőt testrészt is létre lehet hozni: készítettek már 3D-nyomtatott fület, de tüdőt is bioprinterrel.

Hirdetés

Az efféle laboratóriumi gépek rendkívül drágák, átlagosan 10 000 és 150 000 dollár körüli összegbe kerülnek. A Cardiff University kutatói azonban még ennél is gazdaságosabban hozták össze a sajátjukat: csupán hagyományos LEGO-kockákra, egy, a LEGO Mindstorms programozható robotokhoz használható egységre és egy hétköznapi, laboratóriumi pumpára volt szükségük hozzá. Az így elkészült, működő 3D bioprinter kijött 623 dollárból, azaz bő 211 ezer forintból.

A gép működtetéséhez még egy, a nyomtatók patronjához hasonló eszközre van szükség, amelyben zselészerű anyagban emberi sejtek lebegnek. Ez alatt egy petricsészét mozgat a Mindstorms egység, a gél pedig rétegenként kerül az edénybe, ezzel az emberi szövethez hasonló, háromdimenziós struktúrát létrehozva.

A géppel egyelőre csak bőrszövetet lehet nyomtatni, azonban a kutatók már dolgoznak a továbbfejlesztett változaton, amely más típusú sejteket is képes lesz majd kezelni.

Ezekben az időkben, amikor a tudományos támogatásokat nagyon szűkmarkúan mérik, olyan nyílt forráskódú, megfizethető és bárki által elérhető módszert kínálunk, amely szinte minden kutató költségvetésébe beleférhet

- írta a Cardiff Unviersity csapata a fejlesztéssel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.