Hirdetés

FRISSÍTVE - Lehet, hogy a Sony nem gyárt többé okostelefont



|

Az új ügyvezető megújult stratégiája miatt a Sony állítólag elfordulhat az elektronikai készülékektől. Jó eséllyel nem lesz többé Xperia okostelefon, de veszélyben van a PlayStation 4 is.

Hirdetés

Az elmúlt években többször felmerült, hogy a Sony kihátrálna a mobilpiacról, azonban a leépítések ellenére úgy döntöttek, hogy maradnak, így ugyanis benne lehetnek az új technológiák bevezetésében is. Most azonban hosszú idő után távozott Kaz Hirai. Az új ügyvezető Kenichiro Yoshida, akinek értelemszerűen új stratégiája van, és másképp képzeli el a Sony jövőjét. A jelentések szerint a Sony teljes egészében elfordulhat a fogyasztói eszközöktől

(Írásunk május 25-i megjelenése óta két meghnyugtató frissítés is érkezett, ezeket a cikk végén olvashatjátok!)

Hirdetés

Bár a Sonynál egyelőre senki nem vallja be, de állítólag nagy az esély rá, hogy a Sony nem gyárt többé okostelefont, sőt, semmilyen más fogyasztói terméket sem. Ez azt jelenti, hogy talán nem lesz többé PlayStation konzol és Sony fényképezőgép sem. 

Nagyon reméljük, hogy nem így lesz. Az új ügyvezető hároméves tervének prezentációja azonban a Sony erős területeire koncentrált, többek között a szolgáltatásokra. Fogyasztói terméket egyáltalán nem említett, okostelefont pedig főleg nem. 

Veszélyben a PlayStation széria, a fényképezők és a tévék is

Bár a legtöbben nagyon sajnálnák, ha a Sony kihátrálna az eddig említett piacokról; üzleti szempontból van értelme egy ilyen lépésnek, hiszen jobban járhat a gyártó, ha koncentrálja az erőforrásait. A kameraszenzorokból (amiket a fényképezőgépek és okostelefonok gyártóinak értékesít) például dollármilliárdokat keres a japán cég, miközben a mobilos ágazata évről-évre zsugorodik és botladozik. Bár a Sony és az Xperia név továbbra is erős és jó megítélésű a fogyasztók körében, eladások ehhez nem társulnak, idén mindössze 10 millió okostelefont adhatnak el. Mindezzel a Sony rég kiesett a nagy gyártók mezőnyéből, és Ázsián kívül már általánosságban sem felhőtlen a helyzet. Még a PlayStation 4 eladásai is 18 százalékkal csökkentek a legutóbbi negyedévben, és már a Sony vezetői is elismerték, hogy a PS4 az életciklusa végéhez közeledik. A játékok bevételei miatt persze még mindig jó üzlet, de maga a konzol már egyre kevésbé sikeres. Nem igazán mennek a Sony fényképezők sem, de a televíziók is voltak már sokkal népszerűbbek. 

A Sony számára értelemszerűen sokkal kézenfekvőbb és könnyebb megoldás lenne, ha a PlayStation szériát életben tartaná, és inkább az okostelefonokról mondana le. 

Őszintén és nagyon reméljük, hogy a Sony nem lép ki az okostelefonok piacáról, és a többi kategóriából sem. A legutóbbi Sony Xperia XZ2 és Xperia XZ2 Compact okostelefonok a gyártó eddigi legjobb készülékei, és azt mutatják, hogy a Sony folyamatosan fejlődik. Természetesen van még dolga a cégnek, ha szeretné minden tekintetben utolérni a jelenlegi csúcskészülékeket (például valóban keret nélküli kijelzőkkel), de ahhoz, hogy a Sony versenyezhessen és ezt megtehesse, benne kell, hogy maradjon a játékban. 

FRISSÍTÉS, 2018.05.27.

Úgy tűnik, hogy megnyugodhatunk, a Sony mégsem lép ki a mobilpiacról, és valószínűleg máshonnan sem. A középtávú stratégia keretében az új ügyvezetője azóta az Xperia termékcsaládra is kitért. Bevallotta, hogy a termékfejlesztések az utóbbi időben nem zajlanak elég gyorsan. Az eladások és a mobilos részleg árbevételének visszaesése mögött a cég szerint az áll, hogy gyakran alulmúlták a várakozásokat, mindezen pedig a jelentős költségcsökkentési intézkedések sem segítettek, főleg úgy, hogy az alkatrészárak komoly emelkedésen mentek át. A cég emiatt 2020-ra lazává és gyors reagálásúvá alakítaná a divíziót, amely nem görcsölne a bevételen és a darabszámokon. 

Az Xperia termékcsalád fő küldetése a jövőben az 5G-s technológia fogyasztókhoz való eljuttatása lesz, nyereséges formában. A mobilos megoldásokat a cég más termékeivel és szolgáltatásaival kombinálják majd, amelyek kiaknázzák az 5G előnyeit. Az új stratégia állítólag növeli majd a hatékonyságot, ami az 5G terjedését illeti. A Sony azt is bejelentette, hogy Európa az egyik legfontosabb piaca lesz az okostelefonos ágazatban. A szolgáltatókkal számos stratégiai együttműködést kezdeményeznek, és a hagyományos kereskedelmi csatornákat is felpörgetnék.

FRISSÍTÉS, 2018.05.28.

Még egy megnyugtató közleményt kaptunk, ezúttal a Sony magyarországi ügynökségétől, melyet változtatás nélkül közlünk:

"A Sony továbbra is elkötelezett híve az Xperia termékcsalád gyártásának, így a hír, miszerint a cég nagy eséllyel nem gyárt többé okostelefont, teljességgel valótlan. A Sony Mobile - szoros együttműködésben a cég más részlegeivel - technológiai határait feszegetve, folyamatosan a lehető legjobb felhasználói élmény biztosításán dolgozik."

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.