Hirdetés

Megkapta brutális büntetését a Google



|

Az EU 4,34 milliárd euróra büntette a Google-t a trösztellenes törvények megsértése miatt. A Google arra figyelmeztet, hogy az EU döntése miatt fizetőssé válhat az Android.

Hirdetés

Az Európai Bizottság rekordméretű büntetést szabott ki a Google-re. Az óriás 4,34 milliárd eurót köteles fizetni, amiért megsértette a trösztellenes törvényeket, főleg a szolgáltatásait illetően az Android platformon. Az EU szerint a Google-nek nem lenne szabad a Chrome böngészőt és a keresőjét az operációs rendszerbe csomagolnia, illetve gátolja a gyártókat abban is, hogy az Android főzött verzióit használják. Emellett abban is bűnös a Google, hogy egyes gyártóknak és telekomcégeknek nagy összegeket fizetett azért, hogy tegyék a készülékeikre a Google Search appot. Az EB döntésének alapjait részletesen is kivesézzük ebben a cikkben, tessék kattintani, elmondjuk, hogy nézhet ki egy olyan Android, ami az Európai Bizottságnak is megfelel.

Hirdetés

A Google természetesen fellebbez, azonban az EU döntése komoly hatással lehet az androidos üzleti modellre. A Google az eddigi stratégiáját egy külön blogbejegyzésben védte meg. Sundar Pichai ügyvezető azt is hozzátette, hogy egy átlagfelhasználó maga telepít nagyjából 50 appot a készülékére, és könnyedén törölheti az előtelepített appokat. Amennyiben a Google-t meggátolják a saját alkalmazásainak rendszerbe integrálásában, az tönkreteheti az Androidot. 

Pichai arra nem tért ki, hogy a gyártók a kötelezettségek megszűnése esetén ugyanúgy gyárilag telepíthetnék az appokat. Szerinte az egyensúly az EU-döntéssel felborulna, és ezzel az ingyenes androidos üzleti modell is a végéhez érne. A Google eddig ugyanis nem kért pénzt a gyártóktól a technológiáért, illetve nem vonta szigorú szabályok alá a terjesztési modellt sem. Az EU döntése miatt a jelenlegi rendszernek vége, Pichai szerint az EU döntése azt üzeni, hogy a zárt, szabadalmaztatott rendszerek előnyt élveznek a nyílt platformokkal szemben. 

A Google ezzel az üzenettel a fogyasztókat, a gyártókat és az EU-t is figyelmeztette. Az EU nem tett javaslatot a megoldásokra, de az tiszta sor, hogy ha a gyártók a Google megoldásai helyett a saját szoftvereiket telepíthetik gyárilag, akkor a Google mobilos reklámbevételei - amelyek a digitális reklámbevételek több mint 50 százalékát teszik ki - megcsappannak. 

A Google szerint az androidos üzleti modell hamarosan megváltozhat, vagyis a gyártóknak ezentúl licencdíjat kell majd fizetniük az Androidért.

Az persze elég valószínűtlen, hogy a felhasználók ne keresnék a Chrome-ot vagy a Google keresőt - elvégre ezek etalont jelentenek a mindennapokban.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.