Hirdetés

Leírásuk alapján festi meg a filmeket az MI – te felismered őket?



|

Szövegből varázsol képet a mesterséges intelligencia, egész jól ráérezve a filmek hangulatára.

Hirdetés

Számtalan esetben láthattunk már példát arra, hogy egyes szolgáltatások mesterséges intelligenciát vetnek be a képfelismeréshez: nemrég a Facebook került kínos helyzetbe emiatt, miután az algoritmusa főemlősként azonosított egy fekete férfit, korábban pedig a Twitter buktatta le saját magát, hogy a képek vágásánál előnyben részesíti a vékony testalkatú szereplőket.

A munkaidejében a Netflix adatvizualizációs részlegén dolgozó Noah Veltman azonban megfordította a koncepciót, és arra használja az MI-t, hogy képeket alkosson vele, egyszerű szövegek alapján. Ehhez pedig mi is lehetne jobb választás, mint ismert filmek leírásai, amiből csodás poszterek születnek.

Hirdetés

A mesterséges intelligencia ugyanis egészen felismerhető képeket "fest", melyek a legrosszabb esetben is ügyesen átadják a filmes klasszikusok színvilágát, de gyakran még néhány ikonikus elem is jut a szürrealizmust idéző kompozíciókra. Az alábbi galériában például a Vissza a jövőbe, A számkivetett, a Mad Max - A harag útja és az első Csillagok háborúja MI-festmény változata látható:

Veltman ráadásul volt olyan leleményes, és játékot varázsolt a dologból. Weboldalára látogatva több mint 40 képet találunk, ám nekünk kell megtippelni, hogy melyik filmeket ábrázolják. Könnyebb és nehezebb feladványok egyaránt akadnak a gyűjteményben, de ha nagyon nem megy a dolog, bármikor feltárhatjuk a helyes választ.

Az alkotásokért egyébként a Katherine Crowson és Ryan Murdoch által fejlesztett VQGAN+CLIP algoritmus felel, melynek segítségével tetszőleges (angol) szövegekből bárki generálhat "saját" gépi festményeket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.