Hirdetés

Lélegzetelállító felvételek árulkodnak a Mars egykori hatalmas folyójáról



|

Újabb lenyűgöző képekkel lepte meg a világot a Perseverance marsjáró.

Hirdetés

A Perseverance marsjárónak már igazán kijárna egy kis fizetett szabadság, a NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) által megépített multifunkciós robotszonda ugyanis már 815 napja rója fáradhatatlanul a Jezero-kráter vidékét, folyamatosan kutatva a bolygó történetét és a mikrobális élet nyomait.

A Marine 9 missziónak már 1971-ben sikerült bizonyítania, hogy a Marson egykor hatalmas folyók áramlottak, a Preservarence Mastcam-Z kamerája most viszont testközelből készített olyan felvételeket, amelyek ugyanerre utalnak.

Hirdetés

A NASA JPL által megosztott panorámafotók számos kisebb képből összeállított mozaikok, és egy ősi, erőteljes folyó által formált tájat örökítenek meg. Az egyik felvételen a Skrinkle Haven nevű régiót láthatjuk, amely egy 250 méter magas domb tetején terül el, és valószínűleg az egykor itt áramló víz hatására kialakult "görbülő" kőzetrétegek szelik át.

A másik kép a tudósok által csak "Pinestandnek" hívott dombot ábrázolja, amely mintegy 450 méterre található az előző helyszíntől. A 26 méter magas üledékes képződmény tetején látható, görbülő kőzetrétegek ugyancsak egy sebes sodrású folyó tájformáló tevékenységét hirdetik. A JPL kutatói ugyanakkor más magyarázatokat is vizsgálnak, a kérdéses rétegek ugyanis jóval magasabban fekszenek, mint amit a Földön megfigyelt folyók által létrehozott "rokonaik".

Katie Stack Morgan, a Perseverance helyettes projekttudósa szerint a Mastcam-Z fotói új korszakot nyitnak a Jezero-kráter történetében, a mozaikok hatására ugyanis más nagyságrendben gondolkodnak a valaha itt mozgó vízről, mint korábban. A NASA álláspontja szerint egyébként a Jezero-kráter valaha egy hatalmas tónak adott otthont, amely a környéken kanyargó folyóvizeket gyűjtötte be.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.