Hirdetés

Lesújt a törvény a gyalázkodó kommentelőkre, mindent az interneten sem lehet



|

Fellélegezhetnek a médiaszolgáltatók, a frissen elfogadott jogszabály a hozzászólókat teszi felelőssé a kommentek tartalmáért.

Hirdetés

Az internet elterjedésével egy teljesen új társadalmi probléma is felütötte a fejét a gyalázkodó, vagy akár halálos fenyegetésig fajuló online kommentek képében, melyek a privát üzenetekkel karöltve villámgyorsan nyugdíjazták a gyűlölködő postai levelek "jól bevált" műfaját.

A jelenség kapcsán számos országban vita tárgya, hogy az ilyen hozzászólásokért mennyiben terheli felelősség azokat a médiaszolgáltatókat, akiknek a tartalmai alatt otthagyják őket kevésbé disztingvált szerzőik. Horvátországban viszont most eldőlt a kérdés.

Hirdetés

A horvát parlament ugyanis pénteken áldását adta az elektronikus médiáról szóló új törvényre, mely szerint a jövőben felelősségre vonhatják a kommentelőket a gyűlölködő, gyalázkodó hozzászólások miatt - jelentette tudósítóján keresztül az MTI.

Az új jogszabály teljes mértékben tiltja a gyűlöletkeltő, erőszakra buzdító tartalmak megjelenítését az egyes médiafelületeken, beleértve a mások személyiségi jogait sértő és a terrorcselekményre ösztönző anyagokat is.  A törvény elfogadásával megkönnyebbülhetnek a médiaszolgáltatók, a korábbi tervezet ugyanis még őket is felelősségre vonta volna, méghozzá komoly (4,8-tól 48 millió forintig terjedő) büntetés terhe mellett.

A kritikák hatására azonban sokat finomodott a jogszabály, így már kizárólag a hozzászólók  felelnek a saját megnyilvánulásaikért. Komoly megkötés viszont, hogy a tartalomszolgáltatóknak regisztrációhoz kell kötniük a hozzászólás lehetőségét, valamint világos tájékoztatást kell adniuk a szabályok megsértésének következményeiről is.

Ha pedig egy felhasználó sértő kommenteket, a bejegyzéshez fűzött gyalázkodó hozzászólásokat ír, az oldal üzemeltetőjének kötelessége törölni ezeket, de el is tilthatja az elkövetőket a további hozzászólás lehetőségétől.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.