Hirdetés

Letartóztatták a REvil maradékát, végleg megszűnt a ransomware banda



|

A kiberbűnözőktől komoly vagyont foglalt le az összehangolt akciót végrehajtó orosz hatóság.

Hirdetés

A tavalyi év egyik legnagyobb kiberbűnözési története volt a REvil nevű, zsarolóvírusokat készítő társaságé, akik többek között több amerikai ünnep környékén támadtak meg az USA-ban működő cégeket, sőt, egy ponton más hackerektől is loptak. A banda tevékenységét nyáron nagyrészt sikerült leállítani, ám októberben visszatértek, amit követően az Egyesült Államok hatóságai is felléptek ellenük.

Nemrég az Orosz Belbiztonsági Szolgálat arról számolt be, hogy többek között a tőlük kapott információk segítségével kapcsolták le a REvil tagjait, ezzel felszámolva a bandát.

Hirdetés

AZ FSB sajtóközleménye szerint Moszkva, Szentpétervár és Lipeck környékén összesen huszonöt címen razziáztak, ami tizennégy kiberbűnöző érdekeltségeit fedte le. Itt amellett, hogy elfogták a zsarolóvírusok készítőit, lefoglalták a bűnügyi tevékenységük bőséges hasznát is, csak készpénzben négyszázhuszonhatmillió rubelt (ez kb. 1,7 milliárd forint), félmillió eurót, és hatszázezer dollárt. Emellett több, kriptovalutával megpakolt pénztárca, több számítógép, és húsz "prémium autó" is gazdagította az illegálisan működő szervezet tagjait.

Ami viszont talán ennél is fontosabb, az FSB arról számolt be, hogy az orosz belügyminisztériummal közös akciójuk eredményeképp

"(...) a szervezett bűnözői csoport megszűnt létezni, a bűnügyi célokra használt információs infrastruktúra pedig hatástalanításra került."

Ez persze nem jelenti, hogy mások ne próbálnának meg illegális módszerekkel pénzt kicsalni másoktól, a múlt héten például Magyarországon terjedt egy (egyébként alaptalanul) zsaroló üzenet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.