Hirdetés

Letartóztattak egy kínai álhírterjesztőt, aki a ChatGPT-vel íratta a cikkeket



|

Többéves börtönbüntetés vár a férfire, aki egy kitalált vonatbaleset hírével próbált nyerészkedni.

Hirdetés

Habár a ChatGPT és az abból kinőtt Bing Chat kétségtelenül lenyűgöző dolgokra képesek, a chatbotok legalább annyi aggodalmat szülnek, mint lelkesedést: a mesterséges intelligencia keresztapjának is hívott Geoffrey Hilton nemrég a technológia társadalmi veszélyei miatt kongatta a vészharangot, kiberbiztonsági szakértők pedig rendszeresen figyelmeztetnek a generált szövegekkel való visszaélések lehetőségére.

Egy ilyenre láthattunk most tankönyvi példát Kínában, ahol letartóztattak egy férfit, aki a ChatGPT segítségével futószalagon gyártotta és terjesztette az álhíreket.

Hirdetés

A South China Morning Post beszámolója szerint a rendőrség által csak "Hong" néven emlegetett elkövető egy kitalált vonatszerencsétlenségről íratott több eltérő beszámolót a ChatGPT-vel, amelyeket aztán 20 különböző profilról terjesztett a Baidu közösségi oldalon. A hatóság becslése szerint a férfi, aki egyébként egy blogokat üzemeltető cég tulajdonosa, 15 ezer olvasót szerzett az akcióval, ami után reklámbevételekben részesült.

Hong a duplikált tartalmak szűrésének kijátszására vetette be a chatbot átfogalmazási képességeit, a tettét azonban tovább súlyosbítja, hogy a szolgáltatást az Egyesült Államok propagandafegyverének tekintő Kína már februárban betiltotta a ChatGPT-t, így már a weboldalhoz való puszta hozzáférés sem legális. A mesterséges intelligenciával trükköző álhírkufárt most "bajkeveréssel" vádolták meg, amely a South China Morning Post szerint egy jogi gyűjtőfogalom az online félretájékoztatás megregulázására.

Ezt a bűnügyi kategóriát korábban sokan kritizálták a homályos megfogalmazása miatt, amely révén alkalmas lehet a szólásszabadság korlátozására és a kormánykritikus aktivisták elhallgattatására. Hong esetében viszont nem erről van szó, a törvény értelmében pedig most 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztés fenyegeti az elkövetőt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.