Hirdetés

Letiltotta a YouTube az orosz parlament csatornáját, a válasz nem marad el



|

Az orosz hatóságok a YouTube teljes tiltásával fenyegetnek, miután a népszerű videós oldalon elérhetetlenné tették a Duma csatornáját.

Hirdetés

Szombaton szigorította az Oroszországgal szembeni nyugati szankciókban vállalt szerepét a YouTube, és ezen keresztül annak anyacége, a Google. Az orosz állami médiaapparátus tartalmainak korábbi korlátozása, majd törlése után letiltották az orosz törvényhozás alsóháza, a Duma csatornáját is, mivel a YouTube weboldalán olvasható szöveg szerint az megsértette a felhasználási feltételeiket. Arról, hogy mi indokolta a korábbi szankcióknál szigorúbb fellépést, nem nyilatkozott a cég, szóvivője ennyit árult el a Politicónak:

"A Google elkötelezett, hogy betartson minden általa alkalmazandó szankciót és üzleti szabályozást. Amennyiben úgy látjuk, hogy egy fiók megsérti a felhasználási feltételeinket, megtesszük a megfelelő lépéseket."

Hirdetés

A Google szóvivője hozzátette, hogy a cég "gondosan figyelemmel kíséri az eseményeket", ami azt is feltételezi, hogy egy azt indokló fejleményt követően változtathat az általa foganatosított korlátozásokon.

A Duma YouTube-csatornájának letiltására, ahol az ülések közvetítései mellett a képviselők nyilatkozatai kaptak helyet, több orosz tisztviselő is reagált, elsősorban az Oroszországban közösségi médiafelületként is használt üzenetküldő alkalmazáson, a Telegramon keresztül.

"Az amerikai IT-cég ragaszkodik a kimondottan oroszellenes oldalhoz az információs háborúban, amit a Nyugat indított az országuk ellen"

- írt a lépésről az orosz médiaügyeket szabályozó Roszkomnadzor hivatalos fiókja.

"Az USA az információ terjesztésében monopóliumra törekszik. Ezt nem hagyhatjuk"

- mondta a digitális platformon a Duma elnöke, Vjacseszlav Vologyin.

"Úgy tűnik, a YouTube aláírta a saját ítéletét. Mentsük le a tartalmat, vigyük át orosz platformokra! Sürgősen!"

- írta az orosz külügyminisztérium szóvivője, utalva arra, hogy a Roszkomnadzor  korábban is fenyegetett a YouTube betiltásával Oroszországban, most pedig tényleg megléphetik, válaszként a Duma csatornájának tiltására. Az Amerikában népszerű közösségi hálók közül a Meta által üzemeltetett Facebook és Instagram, illetve a Twitter is erre a sorsra jutott korábban. Az Oroszországgal kapcsolatos kommunikációs szankciók kapcsán egyébként többen figyelmeztettek az orosz internet teljes elszigetelődésének veszélyére, amivel Oroszország lakóinak a független tájékoztatáshoz való hozzáférése gyakorlatilag lehetetlenné válna.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.