Hirdetés

Lézerrel térítettek el Svájcban villámokat



|

Sokkal futurisztikusabb és hatékonyabb megoldás, viszont jóval költségesebb is, mint egy klasszikus villámhárító.

Hirdetés

A klasszikus, jól elterjedt, fémrudakkal kiépített villámhárítós megoldásokat mind jól ismerjük, ezek szinte minden épület valamely pontján megtalálhatók. Működésükkel különösebben nincs probléma, a hatékonyságukkal azonban már annál inkább. Erre a Palaiseau-i Műszaki Főiskola alkalmazottja, Aurélien Houard mutatott rá:

"Majdnem mindenhol fémrudakat használnak a villámok elleni védekezésre, ezek azonban maximum néhány méteres, vagy néhány tízméteres területeket tudnak megvédeni."

Most Svájcban sikeresen hárítottak villámokat lézerimpulzusokkal, ami hatalmas áttörés.

Hirdetés

Houard és kollégái Svájcban, a Säntis hegyen kísérleteztek júliustól egészen szeptemberig, egy 124 méter magas adótorony közelében azzal, hogy el tudják-e téríteni a villámokat egy nagy teljesítményű lézer segítségével.

A villámok óriási energiát szabadítanak fel, és rendkívül súlyos sérüléseket vagy halált is képesek okozni. A védekezés emiatt rendkívül fontos, a lézerrel pedig a korábbi, maximum néhány tízméteres hatótávot akár néhány százméteresre is képesek bővíteni.

A kísérlet során egyetlen alkalommal volt olyan időjárás, hogy gyakorolhassák az elhárítást, miközben meg is figyelhetik a hatást. Július 21-én sikerrel térítettek el egy villámcsapást, amit videóra is tudtak venni. Ezt a levegő ionizálásával érték el, ezek a csatornák azonban csak néhány ezredmásodpercig tartanak, szóval a rendszernek nagyon pontosnak kell lennie.

A tudósok abban bíznak, hogy a jövőben elterjedhet a lézer alapú villámelhárítás, a módszer azonban jelenleg túl drága a mindennapi használathoz. Ha sikerül eléggé hatékonnyá tenni, jó szolgálatot tehet majd repülőtereken, indítóállomásokon és magas épületeken. - írja a 24.hu.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.