Hirdetés

LG OLED C2 65” teszt – a jó még jobb lett, de már nem egyértelmű a győzelem



|

Gyönyörű kép és szuper funkciók jellemezték a 2021-es LG OLED-TV-ket. Idén ezt kellett überelni, miközben a konkurencia újult erővel esett neki saját OLED-megoldásának.

Hirdetés

Évekkel ezelőtt nyilvánvalóvá vált, hogy az OLED-technológiában hatalmas tartalékok rejlenek. Az LG erre a megoldásra szavazott és generációról generációra fejlesztette a paneleket, hogy 2022-re már az OLED EVO technológiával kápráztasson el minket.

Mindeközben keményen küzdött azért, hogy a tévhiteket is eloszlassa: például azt, hogy a beégés miatt aggódni kell, vagy hogy a fényerő csak sötét szobában elégséges. Idén a 2-es szériát dobta piacra az LG, amelyből az A2 a belépőszint, a G2 képviseli a csúcsot, a C2 pedig az a típus, amiben már nagyon sok extra megtalálható, nincs fájdalmas kompromisszum és csak néhány luxus funkcióról kell lemondanod. Ennek a 65 colos változatát volt szerencsénk alaposan letesztelni.

Bővül a család

Az idei C2-es széria egyik nagy újdonsága, hogy 42"-os képátlóval is megjelent egy modell, ami már akár monitorként is megállja a helyét. Gyors, kiváló színhelyességgel rendelkezik, jó a fényereje, tökéletes a HDR és még tisztességes hangzást is kapsz (monitorokhoz viszonyítva). A tavalyi 48"-os változat is itt van, de minket inkább az 55 és 65 colos példányok érdekelnek, hiszen ez ma a két legkeresettebb képátló, illetve fontos megemlíteni, hogy a 42" és 48"-os modelleknél a fényerő a tavalyi szinten maradt. Akinek persze engedi a pénztárcája, akár 77 vagy 83 colos méretet is választhat, ha pedig az abszolút csúcsra tör, ott a G2-es csúcsragadozó a maga 97 colos méretével.

A tavalyi modelleknek a többi gyártó OLED- és QLED-tévéivel kellett megküzdenie, vagyis a pálya nem volt különösebben nehéz, idén azonban már komoly kihívó is akadt: a QD-OLED-del a Samsung (és partnerei, például a Sony) erős konkurenciát állítottak az LG OLED-tévék számára. Mindezt nehezíti, hogy bár abszolút a felső kategóriában járunk, az LG idei készülékeinek ára érezhetően emelkedett, amit csak tovább ront a gyenge forint és az egyéb külső nehézségek.

Hirdetés

Külső

A 2022-es LG OLED-tévék külseje olyan nagyon sokat nem változott, de hát nehéz is lenne, hiszen a káva leheletvékony, a kijelzőről szól minden, így marad a talp. A középső támasztás stabil, miközben nem foglal sok helyet, ráadásul jól is néz ki. A felszerelés már macerásabb, főleg akkor, ha nem fekteted le a készüléket, hanem (segítséggel) állítva szeretnéd összerakni - ekkor viszont örömmel fogod tapasztalni, hogy a tévé határozottan könnyű.

A nagyobb gond, hogy kábelelvezetés nem igazán van, ennél láttunk már elegánsabb megoldásokat. Érdemes még megjegyezni, hogy a 42 colos változat nem ezt a dizájnt kapta, két lába van, de akármelyik megoldást is nézzük, a stabilitás adott, nem fog a tévéd arccal a földre borulni.

OLED Evo

Az idei széria nagy újítása az OLED Evo technológia, amelynek elsődleges célja, hogy a sokat kritizált fényerőt feljebb tornázza. A C2-es esetében is látható az erőfeszítés eredménye, a G2 azonban extra hűtésének köszönhetően még fényesebb tud lenni. A Brightness Booster (G2 esetén BB Max) az ígéretek szerint a C2 esetében a tavalyi elődhöz képest 20%-kal növeli a fényerőt (a G2 megoldása 30%-kal).

A vezérlés az Alpha 9 Gen5 processzor feladata, amelynél leginkább a mesterséges intelligenciával megfűszerezett felskálázáson dolgoztak sokat a mérnökök. Ezen felül még jó néhány képjavító (és feljavító) trükkre is képes a processzor. Például az előtérben és háttérben lévő tárgyakat szétválasztva külön-külön dolgozza fel a képet a nagyobb mélységérzetet növelendő, valamint 5000 blokkra bontva elemzi és javítja a képkockán a színárnyalatokat és kontrasztot, ami különösen a HDR-tartalomnál hoz javulást. Hangzás terén is előrébb lépett az LG: az eddigi 5.1.2 helyett már 7.1.2 csatornára képes virtuálisan felkeverni a hangzást.

A Dolby Vision szabvány terén Dolby Vision IQ a látványos újdonság. Ez a kép egyes részeit kielemezve javítja a kontrasztot, az éleket és az apróbb részleteket, ráadásul bármely Dolby Vision tartalomnál aktiválható. Ha most arra számítasz, hogy a támogatott szabványok sorában a HDR10 és HLG mellett a HDR10+ is megtalálható,

ki kell, hogy ábrándítsunk.

A HDR10+ ugyanis továbbra sem támogatott az LG által. Amiben már eddig is egészen jó volt az LG OLED-tévé, az a bemenetek és bemeneti formátumok kezelése. Ez szerencsére most sem változott. A HDMI 2.1 alapértelmezett, ahogy a vele járó 4K/120 fps, a VRR (változó frissítési ráta) és az ALLM (Auto Low Latency Mode). Ha új Xbox konzolod van, a Dolby Vision Game módnak is hasznát veheted. Természetesen könnyen és gyorsan elérhető a játék menü és többféle profilt is aktiválhatsz az aktuális játék típusának megfelelően.

A tévén futó WebOS 7.1.0-51 teljes képernyős menüvel fogad, profilokat kezel, egészen jól személyre szabható és gyors is. Lépj szinte bármelyik menübe a tévén, szinte biztosra veheted, hogy valamiféle AI-, vagy MI-jelölésű funkcióval fogsz találkozni - a mesterséges intelligenciát nagyon komolyan vette az LG.

Ami fontos lehet, mint streaming szolgáltatás, azt mind meg fogod találni, és a teszt során fagyás, leakadás, még csak Wi-Fi eldobás sem történt. Gamereknek jó hír, hogy a Stadia mellett a GeForce Now is elérhető rögtön a WebOS felületéről.

Új funkció a Folyamatos készenlét üzemmód, amely képeket, animációkat, időjárás-jelentést, órát stb. jelenít meg úgy, hogy közben kíméli a panelt készenléti állapotban. Szintén a tévé "okos" mivoltát erősíti a mozgásérzékelős távirányító, a szóbeli parancsok érdekében integrált mikrofonok és a ThinkQ app, amivel okos otthonodban található kompatibilis eszközöket irányíthatod.

Új, mégis ismerős

A legjobban várt és sokak számára oly fontos fényerőben előre tudott lépni az LG, mégpedig úgy, hogy ez szabad szemmel is jól látható. Ez jót tett nem csupán a kontrasztnak és a HDR-nek, hanem a képminőségnek, a színeknek is. A nagyobb fényerőnek hála az árnyékok, a sötétebb részletek jobban látszanak a képen, emellett pedig a felskálázás is igen meggyőzően teszi a dolgát. Az animációs és alacsony felbontású filmeknél nem minden esetben volt képes csodát tenni, de egy FHD-tartalmat már nagyon szépen felhúzott 4K-ra, sőt a tévéadásoknál is meg tudott maradni természetesnek, miközben az élesség, a színek és a fényerő is a helyükön voltak.

A hangzásnál az LG igyekezett a tévé méretét és vastagságát meghazudtolóan nagyobb hangerőt és teltséget elérni, Ehhez 2.2-es elosztásban 40 watt zenei teljesítményt ígér. Ez persze nem elementáris erő, már egy közepes soundbar is többre képes különálló mélynyomóval, ezért erre továbbra is érdemes külön áldozni, viszont addig sem lesz totális csalódás a C2 hangja, amíg nincs hangrendszer.

A legfontosabb leckét hibátlanul megoldotta az LG a 2022-es OLED C-szériával: minden téren fejlődött egy kicsit, lett újabb szabvány, picit finomított dizájn és csiszoltabb WebOS, de ami a legfontosabb, 20% fényerő-növekedés is érkezett. A gamerekre egyre jobban odafigyel a cég, streamingből ami kellhet, megkapod és olyan finomságok is bekerültek, mint például az alvó módot (részben) leváltó Folyamatos készenlét állapot. Ugyanakkor a javulás érezhető áremelkedéssel is társul, mégpedig úgy, hogy egyrészt az ajánlott fogyasztói ár is magasabb lett, és akkor még nem hoztuk szóba a gyengélkedő forintot, valamint egyéb árfelhajtó tényezőket. Olyannyira szomorú a helyzet, hogy jelenleg 1 millió forint magasságában tanyázik a 65"-os LG OLED C2. Emiatt nehéz gondolkodás nélkül mindenkinek ajánlani a C2-t, bár tény, hogy már a tavalyi modellek is drágábban kaphatók, az előnytelen ártorzító hatások pedig a konkurenseket is épp ugyanúgy sújtják. A QD-OLED az előzetes híresztelések szerint ennél is többe kerül majd, az új modellek egyelőre még nem is kaphatók, de ettől még nem dőlhet hátra nyugodtan az LG, mert a konkurencia új fegyvert vetett be és más gyártók szolgáltatás, hangzás és ár terén biztosan versenyre fognak majd kelni az LG-vel.

LG OLED C2 65”

Ár: 979 990 Ft
A legfontosabb leckét hibátlanul megoldotta az LG a 2022-es OLED C-szériával: minden téren fejlődött egy kicsit, lett újabb szabvány, picit finomított dizájn és csiszoltabb WebOS, de ami a legfontosabb, 20% fényerő-növekedés is érkezett.
  • OLED Evo 65” panel
  • 4K, 750 nit, 120 Hz, VRR, ALLM
  • Alpha 9 Gen5 SoC
  • HDR10 Pro, HLG, Dolby Vision IQ
  • 3×USB, 4×HDMI 2.1, BT5, Wi-Fi 5, LAN, CI+2.0, DVB-T2/C/S2
  • 2.2 hangrendszer, 40 Watt, Dolby Atmos
  • WebOS, Magic Remote
  • 1441×879×215, 16,5 kg
PRO
  • nagyobb fényerő
  • jó felskálázás
  • sok szolgáltatás
  • teljes HDMI 2.1+VRR
  • gamereknek is ideális
Kontra
  • nagyobb fényerő-növekedés csak a G2-nél
  • a hangzás csak átlagos
  • nincs kábelelvezetés
  • nagyon magas ár
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 7875
    [topic] => 1
    [group] => 11
    [gameinfo_name] => LG OLED C2 65”
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 16
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2022-05-13 09:50:58
    [gameinfo_webpage] => https://www.lg.com/hu/televiziok/lg-oled65c22lb
    [gameinfo_tags] => lg, oled, evo, tv, tévé, teszt, c2
    [gameinfo_url] => lg-oled-c2-65
    [gameinfo_pro] => nagyobb fényerő
jó felskálázás
sok szolgáltatás
teljes HDMI 2.1+VRR
gamereknek is ideális
    [gameinfo_kontra] => nagyobb fényerő-növekedés csak a G2-nél
a hangzás csak átlagos
nincs kábelelvezetés
nagyon magas ár
    [gameinfo_data] => OLED Evo 65” panel
4K, 750 nit, 120 Hz, VRR, ALLM
Alpha 9 Gen5 SoC
HDR10 Pro, HLG, Dolby Vision IQ
3×USB, 4×HDMI 2.1, BT5, Wi-Fi 5, LAN, CI+2.0, DVB-T2/C/S2
2.2 hangrendszer, 40 Watt, Dolby Atmos
WebOS, Magic Remote
1441×879×215, 16,5 kg
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 6
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 8
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 3
            [1] => 5
        )

    [gameinfo_price] => 979 990
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A legfontosabb leckét hibátlanul megoldotta az LG a 2022-es OLED C-szériával: minden téren fejlődött egy kicsit, lett újabb szabvány, picit finomított dizájn és csiszoltabb WebOS, de ami a legfontosabb, 20% fényerő-növekedés is érkezett.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 16
            [manufacturer_name] => LG
            [manufacturer_url] => lg
            [manufacturer_link] => http://www.lg.com/hu/
            [link] => /gyarto/lg
        )

    [link] => /termekinfo/lg-oled-c2-65-7875.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => nagyobb fényerő
            [1] => jó felskálázás
            [2] => sok szolgáltatás
            [3] => teljes HDMI 2.1+VRR
            [4] => gamereknek is ideális
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => nagyobb fényerő-növekedés csak a G2-nél
            [1] => a hangzás csak átlagos
            [2] => nincs kábelelvezetés
            [3] => nagyon magas ár
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.5
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    9

  • Ár/Érték:

    6

  • Anyagminőség:

    9

  • Extra funkciók:

    9

  • Kijelző:

    9

  • Szoftver:

    9

  • Kinézet:

    8

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.