Hirdetés

Linuxot vinnének az M1 processzoros Macekre



|

Egy új Patreon-projektben azt tűzték ki célul, hogy a Linux rendszer működjön az M1 chipes Apple Maceken.

Hirdetés

Azt már tudjuk, hogy mi a helyzet a Windows 10 futtatásával, ami az M1 processzoros Apple Mac gépeket illeti. A Linux támogatása azonban még ennél is bizonytalanabb volt eddig. Szerencsére már ilyen fronton is van fejlemény, Hector Martin, a marcan néven dolgozó fejlesztő ugyanis elindított egy Patreon-projektet, hogy tőkét gyűjtsön. Ebből finanszírozza majd a munkát, aminek keretében a Linuxot megpróbálja átportolni az Apple processzoros Macekre. 

Szerinte ugyanis ezeken fut a Linux, de egy fejlesztő számára közel vállalhatatlan munka működő portot készíteni. Ő megpróbálkozna vele, de ez minden idejét elveszi, ezért kér támogatást. Úgy havi 4000 dollárra van szüksége.  

Hirdetés

Martin egyébként nagy tapasztalattal rendelkezik a nyílt forráskódú projektek terén, most pedig úgy hozná el a Linuxot az új Macekre, hogy az ne csak egy demó legyen, hanem azt napi szinten akarják használni az emberek. 

Linus Torvalds maga egyébként azt mondta, hogy nagyon szeretne olyan M1-es Macet, ami Linuxot futtat, de szerinte kétséges, hogy ez valaha megoldható lesz-e. Torvalds szerint a GPU és az egyéb eszközök csak akkor kapnának Linux-támogatást, ha az Apple jobban nyitna. Martin is egyetért, hogy a GPU-val és az energiagazdálkodással nagy bajok lehetnek Linux alatt. Szerinte nem a futtatás megoldása a kérdés, hanem a stabil működést lesz nehéz összehozni, és mindenhez új drivert kell írni. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.