Hirdetés

Listázta a TikTok azokat a felhasználókat, akik meleg videókat néztek



|

A közösségi oldal nemcsak az állatok vagy cipőnk iránti rajongásunk, hanem a szexuális beállítottságunk alapján is gyűjtött rólunk adatokat.

Hirdetés

Egyáltalán nem meglepő, hogy egy közösségi oldal a lehető legtöbb információt próbálja meg összegyűjteni a felhasználóiról, hogy aztán ezeket az adatokat értékesíteni tudja a hirdetők felé. A Cambridge Analytica botrány óta tudjuk, hogy a Facebook több mint 5000 adatpontot gyűjtött egy-egy emberről, beleértve zenei ízlést, politikai hovatartozást, rengeteg más privát preferenciát.

Most a Wall Street Journal írta meg, hogy a TikTok nemcsak listát készített azokról a felhasználókról, akik homoszexualitással foglalkozó, homoszexuális tartalmú videókat fogyasztottak, de ehhez a listához az alkalmazottak egy része is hozzáfért. Közülük többen is panaszt tettek a vezetés felé, mondván ha egy ilyen lista illetéktelen kezekbe kerül, akkor az nagyon kellemetlen helyzetbe hozná az egyértelműen beazonosítható felhasználókat, nem nehéz elképzelni, hogy valakit ezzel próbáljanak meg zsarolni.

Hirdetés

Természetesen nem ez volt az egyetlen lista, amibe besorolták a felhasználókat, de a szexuális orientációra vonatkozó megkülönböztetést, az ilyen adatok tárolását azért sem javasolják a szakértők semmilyen körülmények között, mert ezek vezethetnek a legkönnyebben visszaélésekhez, a világ egyes részein akár erőszakhoz is.

Hogy pontosan hányan és mennyi ideig fértek hozzá az említett adatokhoz, az nem derült ki a WSJ riportjából, idővel viszont a vállalatnál is finomítottak a rendszeren. Még 2021-ben korlátozták azok számát, akik hozzáfértek a kérdéses adatokhoz, valamint a csoportok elnevezésén is változtattak, így most már csak kódszámokkal azonosítják az egyes érdeklődési köröket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.