Hirdetés

Lopott e-mail címek és jelszavak tömege kering a neten, itt ellenőrizheted, hogy téged is érint-e



|

Közel 71 millió e-mail címet tartalmaz egy hatalmas adatcsomag, ami kézről kézre jár a kiberbűnözők között.

Hirdetés

Aki igyekszik tudatosan eljárni a biztonság kapcsán, annak jó eséllyel ismerősen cseng a Have I Been Pwned (HIBP) nevű weboldal neve, amellyel könnyedén ellenőrizhetjük, hogy az e-mail címünk megtalálható-e az évek során bekövetkezett adatszivárgások valamelyikében, illetve a feliratkozók akár automatikus értesítéseket is kaphatnak erről.

A 2013-ban létrehozott, folyamatosan frissülő szolgáltatás nemrég egy óriási, eddig nem böngészhető adatbázist adott a gyűjteményhez, amelyben közel 71 millió kiszivárgott e-mail cím található, és egy ideje már kering az interneten.

Az alapító Troy Hunt blogposztja alapján a Naz.API nevű gyűjteményről van szó, amiben különböző korábbi adatlopások során rossz kezekbe került érzékeny információk sorakoznak, vagyis nem egyetlen nagy szivárgáshoz köthető a pakk, viszont a benne foglalt 71 millió e-mail cím 35%-a eddig nem volt a Have I Been Pwned adatbázisának része.

Hirdetés

A Naz.API már "súlyra" sem kicsi, összesen 104 GB-ot nyom, 319 fájlban 70 840 771 e-mail címet és egyéb belépési adatokat, köztük jelszavakat rejtve. A jó hír, hogy a kollekció jó eséllyel nem teljesen friss, mivel Hunt egy olyan jelszavát is megtalálta benne, amit még 2011 előtt használt.

E-mail címek és jelszavak listája a hozzájuk tartozó weboldalakkal a Naz.API adatbázisból.
E-mail címek és jelszavak listája a hozzájuk tartozó weboldalakkal a Naz.API adatbázisból.

A HIBP mindenesetre aprólékos munkával feldolgozta a csaknem 1 milliárd adatsort tartalmazó állományt, így az e-mail címek és a jelszavak is kereshetővé váltak a weboldalon: az előbbit itt, az utóbbit pedig ide kattintva lehet megtenni.

Ha úgy találod, hogy az adataid bekerültek ebbe, vagy akár másik adatbázisokba, érdemes megváltoztatni az adott e-mail címhez tartozó jelszót, legjobb esetben egy megbízható jelszómenedzser beiktatásával, és persze a ma már szinte mindenhol elérhető kétlépcsős hitelesítéssel is kötelező élni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.