Hirdetés

20 év után kér bocsánatot a világot megfertőző vírus elindítója



|

Most az egyszer nem a koronavírusról van szó, hanem a napra pontosan két évtizede indult számtógépes vírusról, amely Love Bug néven terjedt el és gépek millióit fertőzte meg szerte a Földgolyón.

Hirdetés

Számítógépes vírusok persze már jóval 2000 előtt is léteztek, ám a Love Bug néven elhíresült kártevő volt az, amely az internetes terjesztést felhasználva az egész világon pillanatok alatt elterjedt és milliószámra férkőzött be a PC-kbe. Ilyen nagy kiterjedésű és ennyire gyorsan "szaporodó" digitális kártevőt még nem látott addig a világ. Hivatalosan mindezidáig nem is lehetett tudni, honnan eredt, csak gyanakodni lehetett az illető személyére, de most kiderült, ki gyurmázta össze és indította el hódító útjára.

Hirdetés

Egy kiberbűnözésről szóló könyv írójának vallott a húsz éve elindított Love Bug "alkotója": a most 44 éves, Fülöp-szigeteki Onel de Guzman azt is elmondta, annak idején egyáltalán nem gondolta, hogy ekkora hullámokat vet az általa készített kód, amellyel csupán saját magán szeretett volna kicsit segíteni helyi szinten. Nem sokkal később ő maga is elcsodálkozott, mennyire gyorsan és széles körben elterjedt a vírus, és ezért is nem mert annak idején előjönni a dologgal. Ráadásul az egésszel csak annyi célja volt, hogy internet-szolgáltatóktól származó kódokat szerezzen, amelyekkel ő maga ingyen netezhet, mert nem volt pénze előfizetésre.

A kártevő annak idején e-mailben terjedt, egy LOVE-LETTER-FOR-YOU nevű csatolmány formájában. Az ebben megbújó vírus egyrészt azonnal átírt a gépen fontos fájlokat, amelyekből különféle hozzáférési kódokat lopott, majd pedig replikálta saját magát és továbbküldte az áldozat Outlook címlistájában szereplő összes kontaktnak. A fertőző e-mailekre akkoriban még sokan nem voltak felkészülve, így gyanútlanul rákattintottak az ismerősüktől érkező levél csatolmányára, és máris megvolt a baj. Világszerte 45 milliónál is több PC-t fertőzött meg a Love Bug 24 órán belül. A céges levelezőrendszereket teljesen tönkrevágta, de még a Pentagon, valamint a brit parlament rendszerét sem kímélte.

A hatóságok viszonylag gyorsan eljutottak de Guzman lakásáig, ugyanis a levelek láncolatában szereplő címeket visszavezették az ottani gépen használt e-mail címig. Ezt a vírus írója és testvére közösen használták, de innentől nem mentek tovább a jogi procedúrával, ugyanis abban az időben a Fülöp-szigeteken semmilyen törvény nem tiltotta a "számítástechnikai eszközökkel történő visszaélést". Nem sokkal később a fiatalember el is hagyta az országot, és onnantól csak pletykák maradtak utána, miszerint esetleg Németországba, Ausztriába vagy az Egyesült Államokba költözött, valószínűleg álnéven.

Jó ideig nem is lehetett tudni róla semmit, és a Love Bug is lassan feledésbe merült, de a fent említett könyv szerzői addig hajkurászták, míg nemrég kiderült, hogy Guzman ismét Manilában, a Fülöp-szigetek fővárosában lehet és valószínűleg egy telefonszervizben dolgozik. Itt sikerült végül utolérni, ahol bevallotta, valóban ő felel a vírusért, de már bánja, hogy ilyen nagy galibát okozott, és elnézést kér minden érintettől. Elmondása szerint először csak egy szingapúri ismerősének küldte el a fertőzött csatolmánnyal ellátott levelet, amelynek tárgya "ILOVEYOU" volt, benne pedig a "LOVE-LETTER-FOR-YOU.txt" várt a kattintásra. A levél elküldése után Guzman elment kocsmázni egy cimborájával, gondolván, majd pár nap múlva visszatér a dologra, hátha összejött néhány hozzáférési kód. Ehhez képest nemsokára az anyjától tudta meg, hogy "rendőrök keresnek egy veszélyes hackert" Manilában, ekkor nézett utána, mit is okozott. Az anyját kérte meg arra is, hogy rejtse el a számítógépét, majd egy ideig igyekezett eltűnni. Ma valóban egy kis, mobilokat javító boltot visz másodmagával, és amikor saját magáról lát képeket az interneten az üggyel kapcsolatban, csak szégyelli magát és azt kívánja, bárcsak meg se történt volna az eset.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.