Hirdetés

Lusta dög lett a ChatGPT, és lehet, hogy mi tehetünk róla



|

Furcsán viselkedik az OpenAI chatbotja, és nem kizárt, hogy egy igencsak meglepő magyarázata van a dolognak.

Hirdetés

A több mint egy éve elérhető ChatGPT leginkább arról ismeretes, hogy szinte bármilyen kéréssel fordulhatunk hozzá az esszéírástól a levelek fogalmazásán át a programozásig, a szöveggenerátor biztosan teljesíteni fogja a kihívást, akár azon az áron is, hogy légből kapott információkkal szórja tele a mesterséges intelligenciával létrehozott válaszokat.

A jelek szerint azonban az OpenAI mindentudó chatbotján mostanság úrrá lett a lustaság, amit bizony tőlünk, az emberektől tanulhatott el. Egyelőre a fejlesztők is csak vakarják a fejüket.

Hirdetés

Az egész sztori egy novemberi Reddit-poszttal kezdődött, melynek elkövetője arra panaszkodott, hogy a ChatGPT nem volt hajlandó kitölteni egy néhány soros CVS-fájlt, méghozzá arra hivatkozva, hogy az "elég hosszú" munka lenne. Ezt követően többen is csatlakoztak a beszélgetéshez, és megosztották a saját, hasonló tapasztalataikat.

A lusta GPT nyelvi modellről (ez hajtja a szöveggenerátort) szóló panaszok az üzemeltető OpenAI-hoz is eljutottak, akik egy X-bejegyzésben közölték, hogy maguk is rendkívül furcsának tartják a dolgot, mivel november 11 óta nem frissítették a modellt, tehát nem ők állnak a háttérben. Ezt követően vetődött fel, majd gyorsan népszerűvé is vált az ún. "téli lustaság elmélet", amely szerint a weboldalak millióin trenírozott AI egyszerűen eltanulta az emberektől, hogy az év végén már nem kezdünk bele nagyobb munkákba, inkább későbbre halasztva a feladatokat.

Egy amatőr mesterséges intelligenciás kutató, Rob Lynch ennek nyomán elvégzett egy kísérletet, ami visszaigazolni látszik az észbontó teóriát. Ugyanazokat a kéréseket májusi és decemberi rendszerdátumokkal is bevitte a ChatGPT-be, és úgy találta, hogy a szöveggenerátor durván 200 karakterrel hosszabb válaszokkal szolgált, amikor azt gondolta, hogy tavasz van.

Ez persze még édeskevés ahhoz, hogy igazoltnak tekintsük a téli lustaságról szóló elméletet, de az OpenAI egyik munkatársa, Will Depue egy saját posztban is megerősítette, hogy dolgoznak a probléma kiküszöbölésén, így idővel (esetleg majd januárban) talán arra is magyarázattal szolgálnak majd, hogy mi okozta a jelenséget.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.