Hirdetés

Ma 80 éves az ember, aki bebizonyította, hogy a számítógép otthonra való



|

1940. július 30-án született Sir Clive Sinclair, aki a ZX Spectrum 48K-val bebizonyította, hogy olcsón, minden háztartásba lehet mikroszámítógépet venni.

Hirdetés

Talán mopstanában már nem sokaknak mond bármit Sir Clive Sinclair neve, pedig az angol feltaláló és üzletember legalább akkora alapkövet tett le a tech-világ építményébe, mint mondjuk Steve Jobs az első Apple géppel. A különbség csak annyi, hogy Jobs ügyesebben sáfárkodott a kezdeti sikerek hozadékával, míg Sinclair néhány gyengébb üzleti húzása miatt egy idő után kikopott a köztudatból.

Hirdetés

A kis Clive még tizenévesen készítette el gyufásdoboz méretű zsebrádióját, innentől a miniatürizálás lett a kedvenc területe. Készített mini erősítőt, tévét, zsebszámológépet és akkoriban hihetetlenül apró számítógépet is MK-14 néven. Az igazi sikerszériája viszont akkor indult be, amikor kis cégével 1981-ben kiadta a ZX-81 számítógépet, majd a következő évben a Sinclair ZX Spectrum 48K modellt.

A gumibillentyűs csodagépnek néhány hónapja külön nagy cikket is szenteltünk, de annyit érdemes róla tudni, hogy bár manapság már természetesen megmosolyogtató a teljesítménye, a 80-as évek elején ez volt az a számítógép, amely alacsony ára, ötletes kezelhetősége és kis mérete miatt végre áttörte azt a sztereotípiát, hogy a számítógép az irodákba való nagy és komoly masina. Játékosok, programozásba beletanulók, gyerekek és idősek vetették rá magukat az új mikrogépre, amely eladási rekordokat döntött halomra. Sinclair mestert később az angol királynő lovaggá ütötte a brit technológia és üzlet területén játszott szerepéért.

Amiért a Sinclair nevet manapság nem a Jobs-Gates szinten emlegetjük, az az angol úriember legendásan rossz üzleti érzéke. Egyrészt a 80-as évek közepétől nem igazán hallgatott a hardveres újdonságok szavára és igyekezett a ZX Spectrum sokadik ráncfelvarrásával életben maradni, amely viszont gyorsan elavulttá vált az Amigák és PC-k előretörése közepette.

A Sinclair márkanevet kénytelen is volt eladni az Amstrad cégnek, és ugyan egy ideig továbbvitte a céget, de teljesen más területeken próbálkoztak, elektromos kerékpárokat és egyéb elektromos hajtású eszközöket terveztek. Mára az egykori tech-újító elhatárolódik a digitális világ szinte minden elemétől, saját bevallása szerint nem használja az internetet, e-mailezés helyett telefonál, ahogy megfogalmazta egy interjúban: már nem szereti maga körül tudni a technológiai és mechanikai eszközöket.

Ennek ellenére továbbra is sokan köszönhetik neki, hogy az otthoni számítástechnika hőskorában a ZX Spectrummal segített megszerettetni az emberekkel az addig misztikusnak és elérhetetlennek tartott tech-világot. Szóval, boldog 80. születésnapot, és még legalább 48K-t!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.