-

Ma kiderül, téged érintett-e közvetlenül a Facebook-botrány

|

A korábban bejelentett adatbiztonsági lépések részeként ma tervezi minden felhasználójának megjeleníteni azt a figyelmeztetést, amely csatolt alkalmazások adatkezelési jogosultságait foglalja össze. Így az is kiderül, a te adataid benne voltak-e a Cambridge Analytica által megszerzett csomagban.

A 2013-ban elindított, trükkösen és titokban adatgyűjtésre használt személyiségteszt app alaposan felborította a Facebook életét, hiszen hiába szigorították meg egy évvel később a közösségi oldalba "belelátó" alkalmazások jogosultságait, az így megszerzett 87 milliós felhasználói adatcsomagot az app írója addigra eladta a Cambridge Analytica nevű elemző- és marketingcégnek, amely aztán, többek között célzott hirdetésekkel manipulálta a közönséget, és így többek között az amerikai elnökválasztás eredményeit is erősen befolyásolni tudta. Miután az ügy valamiért csak idén tavasszal robbant ki, Mark Zuckerberg megígérte, hogy a külső appok fejlesztőinek rigorózus átvizsgálása mellett a Facebook-felhasználóknak is még egyértelműbb, könnyebben kezelhető eszközöket ad ahhoz, hogy folyamatosan szabályozni tudják, ki milyen adataikhoz fér hozzá. Ma már láthatjuk is ennek a fogadalomnak a legfontosabb elemét.

Hirdetés

A tervek szerint április tizedike, tehát a mai nap az, amikor a Facebook nagyjából 2,6 milliárd felhasználójának hírfolyamában megjelenik egy figyelmeztetés. Az ebben lévő hivatkozásra kattintva lesz lehetőségünk arra, hogy az eddigieknél összeszedettebb és világosabb felületen tekintsük át, milyen alkalmazások férnek hozzá a közösségi szolgáltatásban tárolt adatainkhoz, és pontosan mikhez. Az időeltolódás miatt ezt az új funkciót az amerikaiak már tegnap kipróbálhatták, az európai, és ezen belül a magyar felhasználókra minden bizonnyal ma sor kerül.

Ne habozz, szabályozz!

Eddig is volt persze lehetőség arra, hogy a Facebook beállításai között (a jobb felső sarokban lenyíló menüben a Beállítások, majd az új lap menüoszlopában az Alkalmazások pontra kattintva) megnézzük, az évek során milyen appoknak adtunk bármilyen jogosultságot a saját fiókunkkal kapcsolatban. A botrány hatására azonban a Facebook vezetése úgy döntött, hogy még egyszerűbbre és közérthetőbbre kell venni a folyamatot.

Ezekre a beállításokra azért érdemes folyamatosan odafigyelni, mert manapság már annyi apró külső appnak adunk jogosultságot például nevünk, profilképünk, vagy épp ismerőseink listájának elérésére, hogy napokon belül el is felejtjük, hogy mondjuk engedélyeztünk egy "milyen filmsztár lennél" jellegű botorságot, ami viszont akár évekig ott csücsülhet a fiókunk szélén az engedély birtokában.

Benne voltál vagy nem voltál benne?

Az új felület egyik friss funkciója az is, hogy azon alkalmazások listája is megjelenik majd, amelyek már nem aktívak vagy korábban már töröltük őket. Így azt is láthatjuk, ha nálunk is kutakodott a This Is Your Digital Life nevű app - ez volt a 2013-ban túl mélyre ásó, a mostani botrányt kirobbantó alkalmazás. Akit egyébként ez az app illetve a rajta keresztül kitrükközött adatszerzés közvetlenül is érintett, annak szintén a saját hírfolyamán belül egy külön értesítés is megjelenik. Az érintettek a Súgóközpontból indítható segéddel tájékozódhatnak azzal, hogy az annak idején megszerzett adataikkal végül visszaéltek-e bármilyen formában.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.