Hirdetés

Ma tíz éves az első Instagram fotó: nézd meg te is!



|

Ugyan az Instagram hivatalosan csak 2010 őszén indult el, az egyik alapító már korábban kipróbálta: mutatjuk az általa feltöltött fotót, amelyet több milliárd követett az elmúlt tíz évben.

Hirdetés

2010 előtt az emberek már megismerhették a közösségi média fogalmát, először olyan szolgáltatásokkal, mint a mára teljesen elfeledett MySpace, vagy Magyarországon az iWIW. Képmegosztóból is akadt már korábban is, bár ezek a szolgáltatások inkább arra építettek, hogy weboldal-szerű felületen lehetett megnézni mások feltöltött képeit. Az első igazi közösségi képmegosztó hibridre az Instagram megjelenéséig kellett várni.

Hirdetés

A szolgáltatást Kevin Systrom és Mike Krieger fejlesztette, és hivatalosan 2010. október 6-án jelent meg, elsőként iPhone-okra. Az Androidos nyitásra egyészen 2012 áprilisáig kellett várni, aztán szép lassan megérkezett a csökkentett funkciókkal használható webes interfész, 2016-ban pedig a natív Windows 10 app.

De minden fejlesztés, sőt még a hivatalos kiadás előtt már komolyan tesztelgették a szolgáltatást, hogy induláskor hibamentesen működjön. Ezt bizonyítja az alábbi kép is, amelyet az egyik alapító, Kevin Systrom mához pontosan tíz éve, 2010. július 16-án töltött fel. A nem túl szofisztikáltan megkomponált fotón barátnője lába és a kutyájuk látható. Nem is nagy tömegeket célzott meg vele (nem is tehette volna, hiszen az app tesztverzióját alig egy tucatnyian láthatták akkoriban), ezért a szövegezése is egyszerű: "teszt".

View this post on Instagram

test

A post shared by Kevin Systrom (@kevin) on

A képet aztán több milliárd követte, ahogy az app egyre nagyobb népszerűséget szerzett, 2012-ben pedig felvásárolta a Facebook. Ugyan többen attól féltek, a Zuckerberg-birodalom teljesen bekebelezi, de azóta is független egységként működik. Jelenleg havi szinten egymilliárdnál is több aktív felhasználóval rendelkezik, és az időközben bevezetett Sztorikat naponta több mint félmilliárdan használják. Naponta 100 milliónál is több fotó és videó kerül fel a rendszerbe, amely már rég túlnőtt az egyszerű képmegosztó szintjén, és cégek, márkák kedvelt közösségi szócsövévé is vált.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.