Hirdetés

MacOS Big Sur: fejlettebb Safari, iOS-hez közelebbi dizájn



|

A Big Sur nevet kapta a MacOS 11.0, mely dizájnban és funkcionalitásban is fontos újdonságokat hoz.

Hirdetés

Az iOS 14 és az iPadOS 14 mellett természetesen a MacBookokon és az iMac-eken futó operációs rendszer, a MacOS újdonságait is bemutatta az Apple a WWDC virtuális nyitó előadásán. A MacOS Big Sur nevét elődeihez hasonlóan egy kaliforniai hegységről kapta, aminek ha másért nem, azért örülhetünk, mert megint jól fog majd kinézni az alap háttér. Persze ennél fontosabb újdonságok is érkeznek a számozásban is nagyot ugró 11.0-val.

Hirdetés

Konzisztens dizájn, hasznos apróságok

A MacOS kinézetére már régóta ráfért egy frissítés, és most végre eljött az idő. Az Apple szerint a Mac OS X bemutatása óta nem volt akkora változás, mint most. Változtatnak a színeken, az ikonokon, a menükön, hogy közelebb álljanak az iOS-es és iPadOS-es dizájnhoz, valamint megjelenik a menüsávról lenyitható Control Center, ahol számos fontos beállítást megtalálhatunk. Az értesítési központ interaktívabb értesítéseket és újratervezett widgeteket tartalmaz.

Jobb, működőképesebb Safari

A MacOS beépített böngészője, a Safari sajnos nem a kategória csúcsa, vannak még hiányosságai, de talán most felér majd a riválisaihoz - persze számos olyan funkció is jön, aminek már rég be kellett volna kerülnie. Még gyorsabb lesz, mint eddig, a JavaScript motor miatt 50%-kal sebesebben tölti be a gyakran látogatott oldalakat, mint a Chrome. A böngészőfüleken megjelennek végre a faviconok, és ha pihentetjük a kurzort valamelyiken, egy gyors előnézeti képet láthatunk. Teljesen testreszabhatjuk majd a nyitóképernyőt, a beépített fordító segítségével hét nyelvről fordíthatunk le weboldalakat egy kattintással, és végre ismét nagyobb figyelmet kapnak a kiegészítők, amiket a Mac App Store-ban külön felületen nézegethetünk.

A Privacy Report gombbal megnézhetjük, milyen követőket tiltott le az alkalmazás, hogy biztonságosabban böngészhessünk. A biztonság kiemelten fontos, így a rendszer maga is átláthatóbbá teszi az adatkezelést, az App Store-ban is jobban láthatjuk, mit és miért kérnek az egyes alkalmazások.

Jobb üzenetküldés, fejlettebb térkép

Ahogy az iOS 14-ben és az iPadOS-ben, úgy itt is javul az üzenetküldő alkalmazás. Kedvenc beszélgetéseinket a képernyő tetejére tűzhetjük, a csoportbeszélgetésekben az üzeneteket témák szerint rendezhetjük, kereshetünk linkekre, fotókra, kifejezésekre, és effektekkel vagy Memoji-matricákkal tehetjük szórakoztatóbbá a kommunikációt.

Az Apple Maps-ben közvetlenül olvashatunk ajánlásokat, cikkeket, szétnézhetünk 360 fokban a Look Arounddal, és bizonyos épületek, repterek belső térképét is nézegethetjük, illetve tervezhetünk kerékpáros útvonalakat. Ez inkább az Egyesült Államokban lesz hasznos, nem tudjuk, mennyit kapunk meg az újdonságokból mi.

A fejlesztők számára lehet fontos, hogy az Xcode 12 könnyebbé teszi a fejlesztést az Apple minden platformjára, és a Mac Catalyst, melynek segítségével az iPad-es appeket könnyen át lehet ültetni MacOS-re, szintén alkalmazkodik az újításokhoz.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.