Hirdetés

Magában beszél és hangosan gondolkodik egy új olasz fejlesztésű robot



|

A kutatócsapat szerint a gép "belső hangja" könnyebbé teheti az emberek és a robotok közötti interakciót.

Hirdetés

Sajátosan működő robotot épített a University of Palermo kutatócsapata, ugyanis a gépet úgy tervezték, hogy az folyamatosan, hangosan megossza a "gondolatait", vagyis az emberek hallhatják, milyen folyamatok alapján hoz döntést bizonyos szituációkban. A szakemberek célja elsősorban az emberek és a robotok közötti interakciók fejlesztése, amiben segíthet a magában beszélő gép (furcsa módon a bizalmat is erősítheti, ha mindent hallunk, amit a másik gondol)

A Pepper nevű robot fejlesztése során a kutatók arra törekedtek, hogy az emberek számára a lehető legjobban értelmezhetők legyenek a gépi döntések. Pszichológiai kutatások alapján a hangosan gondolkozás segíthet az érzelmeink irányításában, illetve hozzájárulhat a nehezebb feladatok megoldásához is. Erre az elméletre alapozva döntött úgy az olasz kutatócsoport, hogy kipróbálják milyen, ha egy robot teszi ezt.

Hirdetés

Peppert az asztali etikett szituációban tesztelték, és kényszerítették dilemmák feldolgozására. Egy ilyen például, amikor egy kutató megkérte a robotot, hogy az illemet megszegve helyezze a szalvétát a villára.

A robot hangosan analizálva a helyzetet kijelentette, hogy a szituáció felzaklatja, hiszen ezzel megszegné az etikettet. Viszont az ember kérésének nem akar ellentmondani, így eleget tesz annak. Pepper tehát előtérbe helyezte ebben az esetben az emberi kérést az illemszabályokkal szemben.

Antonio Chella, az egyetem robotikával foglalkozó kutatóprofesszora a kísérlettel kapcsolatban elmondta, hogy a robot "gondolatainak" kommunikálása minden esetben hasznos lehet, hogy az emberek megértsék a döntéshozatal folyamatát, és így növekedjen a bizalom a gépek és a mesterséges intelligencia iránt.

A kutatást részletező szakmai cikk az iScience oldalán olvasható, bárki számára ingyenesen elérhető.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.