Hirdetés

Magasan Oroszország cenzúrázza a leglelkesebben a Google keresési találatait



|

Az orosz hatóságok 11-szer több tartalmat töröltetnek, mint a második helyezett indiaiak.

Hirdetés

Habár az internet alapvetően szabad térként lett megálmodva, az országoknak számos lehetőségük van arra, hogy korlátozzák a felhasználók online tevékenységét, amiben a tech cégeknek is közre kell működniük, ha meg akarnak felelni a helyi törvényeknek.

A Google-től például rendszeresen kérik az állami szervek, hogy távolítson el bizonyos tartalmakat - jellemzően keresési találatokat - a szolgáltatásaiból, a vállalat pedig nem ellenkezik, ha jogszerűnek találja a felszólítást. A Statista most egy beszédes grafikont tett közre arról, hogy melyik országok jeleskednek az ilyen kérésekben.

Hirdetés

A Google saját jelentésein alapuló adatok szerint az utóbbi években magasan Oroszország vezeti a listát. A legutóbbi feldolgozott időszakban, 2021 első felében az orosz hatóságok 18 841 esetben kérték a céget, hogy töröljön összesen több mint 200 ezer tartalmat. A második helyezett India messze lemaradt a maga 1586 kezdeményezésével, míg a harmadik helyen a 2013-ban még listavezető Törökországot találjuk, amely 1063 alkalommal kért törlést a Google-től. A negyedik az Egyesült Államok 538 kérelemmel, az ötödik pedig a 491 kérelmet benyújtó Brazília.

Forrás: Statista

A keresőóriás az Oroszországból érkező felszólítások 96%-ának engedett, a törlések többségét az információs és hírközlési hatóság, a Roszkomnadzor kezdeményezte.  Az eltávolított tartalmak nagy része valószínűleg a kormánynak nem tetsző hír és információ lehetett, de biztosan tudjuk, hogy az orosz vezetés az anonim internetezést biztosító VPN-szolgáltatókkal is hadilábon áll: Ukrajna lerohanása óta már több mint 2000, ezekhez kapcsolódó keresési találat törlését kérte a Google-től.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.