Hirdetés

Mágneses impulzusokkal gyógyítható a depresszió



|

Egy kutatás feltárta, miért lehet hatékony eszköz a mágnes a depresszió kezelésében.

Hirdetés

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a Föld népességének mintegy 5%-a szenved súlyos depressziós zavarban, vagyis közkeletűbb nevén depresszióban, amely egyszerűen felfedezhető külső okok nélkül bekövetkező, tartósan negatív kedélyállapottal jár.

Az esetenként akár öngyilkosságig is fajuló betegség rendkívül sokoldalú, ezért több, változó mértékben hatékony kezelési formája is létezik. Az egyik ezek közül az agy mágneses impulzusokkal való stimulálása, melynek pontos hatásmechanizmusa eddig az orvostudomány számára is rejtély volt, most viszont fény derülhetett a háttérben zajló folyamatokra.

Hirdetés

A HVG beszámolója szerint a Stanford Egyetem kutatói a Proceedings of the National Academy of Sciences című tudományos folyóiratban publikáltak egy friss tanulmányt, amely az elektromágneses terápia működését vizsgálta. A Dr. Anish Mitra idegtudós vezetésével lezajlott kutatás feltárta, hogy a mágnes megfordítja az érzelmeket irányító jelek irányát, ezzel billentve helyre az agyműködést.

A 33 beteg bevonásával elvégzett, funkcionális MRI-alapú (fMRI) kísérlet során arra jutottak, hogy a páciensek háromnegyedénél az agy érzelmekért felelős régiója, az egészséges emberek esetében jelek fogadását végző cinguláris kéreg impulzusokat küld az anterior insula nevű régió felé. E megfordult áramlás következményeként az agy lényegében "előre eldönti", hogy miként érzi magát, majd minden további jelet ennek függvényében dolgoz fel.

Ez okozhatja, hogy a depressziós betegek látszólag minden ok nélkül levertnek, motiválatlannak érzik magukat, amiből nagy nehézségek árán sem tudnak kimozdulni. Minél magasabb a rossz irányba küldött jelek aránya, annál súlyosabb a depresszió, a mágneses kezelés hatására azonban már egyetlen hét leforgása alatt sikerült visszafordítani a jelek továbbítását, ami a betegség megszűnését eredményezte.

A kísérlet eredménye tehát rengeteg érintettnek lehet remek hír, a kutatók ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy nem minden depressziós betegnél tart rossz irányba az agyi jelek áramlása, így vannak, akiknél a mágneses módszer nem lehet hatékony kezelési forma.  

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.