Hirdetés

Magyar csillagfotót választott a nap képének a NASA



|

A magyar fotósnak több év kellett a lenyűgöző felvétel megalkotásához.

Hirdetés

A NASA és az MTU (Michigan Technological University) 1995-ben indították útjára az Astronomy Picture of the Day (APOD), vagyis a nap csillagászati képe nevű kezdeményezést, amelynek keretében minden nap kiválasztanak egy lenyűgöző feltételt a világűrről, hozzá egy hivatásos csillagász magyarázatával.

A mai nap győztese különösen kedves lehet számunkra, ezúttal ugyanis egy magyar csillagfotós, Fényes Lóránd felvétele került kiemelésre, amiben most az egész világ gyönyörködhet a projekt weboldalára (apod.nasa.com) kattintva.

Hirdetés

A látványos kép a NGC 7023 reflexiós ködöt, vagyis az Írisz-ködöt ábrázolja, amely a Cepheus csillagképben fekszik, tőlünk 1300 fényévnyire. Az objektum nagyjából 6 fényév széles, a formáját alkotó porfelhő pedig egy fiatal, forró csillagot ölel körbe. Az Írisz-köd kékes színe a porszemcsékről visszaverődő fénynek köszönhető.

A fotós weboldaláról kiderül, hogy a nap képévé választott kompozíció megalkotása cseppet sem volt egyszerű feladat, mivel valójában többévnyi munkát ölelt fel:

"2023 nyara tulajdonképp elkényeztette az amatőrcsillagászt. Ennek az évnek ezen szakasza kifejezetten sok derült éjszakával jutalmazta meg az odaszántabb észlelőket ráadásul a nyugodtság is egészen kiváló volt. Én minden egyes tiszta éjjelt kihasználtam, így az Írisz-köd megörökítésére elegendő időt tudtam fordítani. Külön érdekessége a fotónak, hogy a végeredmény több éves munka gyümölcse. Magát a központi témát idén fotóztam le. De a színeket (amik természetesen teljesen a valós tartományban vannak, nincs semmi hozzáadott digitális extra), illetve a porködök mélységét 2022-ben és 2021-ben is gyűjtögettem. Tehát ha így nézzük, ez egy hosszú, éveken átívelő projekt volt, 13 és fél óra felhasznált össz expozícióval."

- írja Fényes Lóránd, aki a 24.hu-nak nyilatkozva azt is hozzáfűzte, hogy végül egy új távcső beszerzése után sikerült olyan eredményt elérnie, amivel már elégedett lehetett. A fotós egyébként már igazi APOD-veteránnak számít, korábban ugyanis 5 munkáját is a nap képévé választották, így ő a második legsikeresebb magyar a 21 felvétellel szereplő Ladányi Tamás után.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.