Hirdetés

Magyar fejlesztésű műszert is visznek a Jupiterhez



|

A Wigner Fizikai Kutatóközpont Űrtechnikai Kutatócsoportja fejlesztett két tápegységet egy plazmafizikai műszeregyütteshez.

Hirdetés

A Wigner Fizikai Kutatóközpont Űrtechnikai Kutatócsoportja összerakott két tápegységet, az első integrálását pedig már a múlt hónapban megkezdték a Berni Egyetemen a plazmafizikai műszeregyütteshez. Külön-külön a műszeregyüttes minden tagja átment már a teszteken, a rendszer most egészében teszteli az Európai Űrügynökség. Jelenleg egy kéthetes thermovákuum-tesztet végeznek, amely során -190 és 60 Celsius-fok között teszik próbába a műszeregységet. 

Hirdetés

Ha minden terv szerint halad, akkor az egységet 2022. májusában egy Ariane rakéta segítségével, az ESA Juice projekt keretében útnak is indítják. A Jupitert 2030-ra érheti el a rakéta, a műszerek három év át végeznek majd vizsgálatokat. 

A magyar csoportot vezető Nagy János szerint a két tápegység az NU_DCC és a JDC_DCC neveken ismert, ezek két processzorkártya és négy szenzor működéséért felelnek. A kutatók a Jupiter magnetoszférájának és a közeli holdak kölcsönhatásának vizsgálatára vetik be a műszereket, reméljük, minél nagyon sikerrel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.