Hirdetés

Magyar kutatók bizonyították, hogy ez a különleges felszerelés hatékonyabbá teszi a stroke utáni rehabilitációt



|

Egy hazai tanulmány szerint a high-tech öltözék segítségével sikeresebb lehet a járás újbóli elsajátítása.

Hirdetés

A sci-fi történetek gyakori szereplői az úgynevezett exosuitok vagy exoskeletonok, vagyis az olyan ruhák és emberekre tervezett külső vázak, amelyek különleges képességekkel, például az átlagosnál nagyobb erővel és gyorsasággal ruházzák fel a viselőjüket.

A műfaj rajongóinak jó hír, hogy hasonló eszközök már a valóságban is léteznek, még ha nem is olyan látványos trükkökkel, mint a Crysisben vagy A holnap határában. Az exosuitok egyik felhasználási területe a rehabilitáció, ahol a gépi segítség nagyban támogathatja a mozgás képességének visszaszerzését, ezt pedig most magyar tudósok is bizonyították.

Hirdetés

A Pécsi Egyetem, a győri Széchenyi István Egyetem és az Óbudai Egyetem kutatóiból álló csapat a szabadon hozzáférhető tudományos publikációknak otthont adó MDPI felületén hozta nyilvánosságra a tanulmányát, amely arra keresi a választ, hogy valójában mennyire segíti a stroke-ot elszenvedett betegek mozgásának helyreállítását az egyik vezető cég, a Lifeward erre a célra kifejlesztett öltözéke.

A Lifeward ReStore Exo-Suit egy derékra köthető öv, egy vádliburkolat és egy elektromosan mozgatott talpbetét segítségével vezeti a páciensek mozdulatait, minden egyes lépésnél felfelé vagy lefelé hajlítva a lábfejet, így támogatva a viselőjét abban, hogy az visszanyerje a stabil járáshoz szükséges precíz koordinációt. A kutatók 65 év körüli, nagyjából azonos egészségügyi jellemzőkkel bíró betegek 48 fős körében hasonlították össze az öltözékkel támogatott terápia hatékonyságát a hagyományos rehabilitációéval.

Az exosuiton alapuló gyakorlatsor 10 perc egyenes sétából, 10 perc szlalompályás sétából és 6 perc intervallumos sétából (gyors és lassú szakaszok váltakozása) állt, míg a normál rehabilitáció keretében sétát, ülőgyakorlatokat és egyensúlyozást alkalmaztak. Mint kiderült, a kísérlet végére a Lifeward Exo-Suit viselői 56%-kal jobban teljesítettek a 10 méteres szakaszon mért sebességben és 68%-kal messzebbre jutottak a 6 perces séták során, miközben az egyensúlyuk is nagyobb mértékben javult, stabilabbá téve a járásukat.

A kutatás alapján tehát a Lifeward exosuitja és a hasonló termékek valóban segíthetik a stroke-os betegek rehabilitációját, akiknél az agyvérzés gyakran károsítja a mozgás koordinációját, megfelelő terápiával viszont a betegek egy része újra elsajátíthatja a magabiztos járást.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.