Hirdetés

Magyar származású szakember vezeti az USA új, kiberbiztonsági szupercsapatát



|

A digitális biztonságot Joe Biden jobban szem előtt tartja, mint bármelyik korábbi amerikai elnök.

Hirdetés

Joe Biden kiemelten kezeli a kiberbiztonság kérdését a számos kormányzati intézményt is veszélyeztető SolarWinds-botrány árnyékában. A Reuters jelentése szerint a frissen beiktatott elnök kiberbiztonsági szakemberek sokaságát tervezi felsorakoztatni maga mögé a Fehér Házban. A lépések éles ellentétben állnak a Trump-adminisztrációval, amely elbagatellizálta a kiberbiztonság kérdését és leépítette az e célt szolgáló szervezeteket.

Kezdésként Anne Neuberger kiberbiztonságért és az új technológiákért felelős helyettes tanácsadó lesz a nemzetbiztonsági tanácsban. Anne Neuberger korábban a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) alkalmazottjaként többek között olyan országokból származó kiberfenyegetések megelőzésén és felszámolásán dolgozott, mint Oroszország, Kína, Irán vagy Észak-Korea. Neuberger nagyszülei 1956-ban hagyták el Magyarországot.

Hirdetés

A tanácsba továbbá olyan kiberbiztonsági gurukat várnak, mint Michael Sulmeyer vezető igazgató, Elizabeth Sherwood-Randall belbiztonsági tanácsadó, Russ Travers belbiztonsági tanácsadó-helyettes, és az incidensmenedzsmentért felelős igazgató, Caitlin Durkovich.

Az új nemzeti kibervédelmi igazgatói posztra Jen Easterly-t, a Morgan Stanley jelenlegi incidenskezelő igazgatóját, az Egyesült Államok Kiberparancsnokságának egyik atyját, míg a kiberbiztonsági és infrastruktúra-biztonsági ügynökség (CISA) székébe Rob Silvers-t várják. Donald Trump még tavaly novemberben fejezte le a kiberbiztonsági ügynökséget, mikor kirúgta Chris Krebst, miután az nem talált bizonyítékokat a 2020-as amerikai elnökválasztás elcsalására. Tom Burt, a Microsoft alelnöke úgy fogalmazott, hogy ez egy:

Ez egy világszínvonalú kiberbiztonsági szakértői csapat.

Az új szupercsapat remélhetően jobban reagál majd a SolarWinds-incidensekre és hatékonyabban védekezik majd a támadások ellen a jövőben. Felmerültek azonban aggodalmak is, miszerint az hatékony munkához az állami és a vállalati szektor egyensúlyára van szükség, márpedig a kinevezett szakemberek közül sokan az Obama-kormányban dolgoztak. A sikert természetesen az eredményekben mérik, de nem biztos, hogy kellően friss gondolkodást visznek az "öregek" az új csapatba.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.