Hirdetés

Magyarázatot adott a Facebook az adatszivárgásra, nehéz megállni nevetés nélkül

|

Hiába tartozik a világ legnagyobb techvállalatainak élvonalába, válságkommunikáció tekintetében továbbra is kritikán aluli teljesítményt nyújt a Facebook.

Hirdetés

Nem először, és nem is utoljára vádolják a földkerekség első számú közösségimédia-platformját üzemeltető vállalatot azzal, hogy amikor épp nem értékesíti harmadik félnek a regisztrált felhasználók adatait, akkor semmit sem tesz azért, hogy illetéktelenek ne férjenek hozzájuk. Persze Mark Zuckerberg birodalmának szóvivői folyton azt szajkózzák, hogy igenis kemény munka folyik a háttérben nemcsak a felhasználói élmények javítása, hanem a biztonság fokozása érdekében is, de amíg a legutóbbihoz hasonló incidensek történnek (ebben a videóban elmagyarázzuk a történteket), addig bizony elég nehéz hitelt adni közleményekben és kommentárokban elhangzottaknak.

És az sem tesz jót a Facebook megítélésének, amikor kiderül, hogy nem szerepelnek a történetben álnok terveket dédelgető zseniális hackerek, hanem az a cég, amelyikre önként bízzuk az adatainkat (ez is fontos, mert nem szabad figyelmen kívül hagyni a felhasználó felelőtlenségét), zavarba ejtő dilettantizmusról tesz tanúbizonyságot.

Hirdetés

A platform üzemeltetője közleményben tisztázta, hogy a szivárgás egy korábban engedélyezett funkcióra vezethető vissza, amit nem rendeltetésszerűen használtak egyesek. Mike Clark termékmenedzsmentért felelős igazgató sietett leszögezni, hogy a napvilágra került incidens 2019-ben következett be, azóta pedig megtette a cég a szükséges lépéseket. A kérdéses funkció azt a célt szolgálta, hogy bizonyos részinformációk birtokában megkereshessük ismerőseinket. Clark állítása szerint megszűnt a veszély, és egyúttal igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy sem jelszavak, sem pedig szenzitív (egészségügyi vagy pénzügyi) adatok nem kerültek illetéktelen kezekbe.

Nem csodálkozunk, ha titeket sem nyugtatott meg a hivatalos magyarázat, hiszen biztonsági szakértők szerint a Facebook védekezése nevetséges, mi több egyértelmű hanyagságról árulkodik. Vélhetően a hatóságok sem elégedettek, ugyanis az ír adatvédelmi bizottság már vizsgálódik az ügyben.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.