Hirdetés

Magyarázatot adott a Facebook az adatszivárgásra, nehéz megállni nevetés nélkül



|

Hiába tartozik a világ legnagyobb techvállalatainak élvonalába, válságkommunikáció tekintetében továbbra is kritikán aluli teljesítményt nyújt a Facebook.

Hirdetés

Nem először, és nem is utoljára vádolják a földkerekség első számú közösségimédia-platformját üzemeltető vállalatot azzal, hogy amikor épp nem értékesíti harmadik félnek a regisztrált felhasználók adatait, akkor semmit sem tesz azért, hogy illetéktelenek ne férjenek hozzájuk. Persze Mark Zuckerberg birodalmának szóvivői folyton azt szajkózzák, hogy igenis kemény munka folyik a háttérben nemcsak a felhasználói élmények javítása, hanem a biztonság fokozása érdekében is, de amíg a legutóbbihoz hasonló incidensek történnek (ebben a videóban elmagyarázzuk a történteket), addig bizony elég nehéz hitelt adni közleményekben és kommentárokban elhangzottaknak.

És az sem tesz jót a Facebook megítélésének, amikor kiderül, hogy nem szerepelnek a történetben álnok terveket dédelgető zseniális hackerek, hanem az a cég, amelyikre önként bízzuk az adatainkat (ez is fontos, mert nem szabad figyelmen kívül hagyni a felhasználó felelőtlenségét), zavarba ejtő dilettantizmusról tesz tanúbizonyságot.

Hirdetés

A platform üzemeltetője közleményben tisztázta, hogy a szivárgás egy korábban engedélyezett funkcióra vezethető vissza, amit nem rendeltetésszerűen használtak egyesek. Mike Clark termékmenedzsmentért felelős igazgató sietett leszögezni, hogy a napvilágra került incidens 2019-ben következett be, azóta pedig megtette a cég a szükséges lépéseket. A kérdéses funkció azt a célt szolgálta, hogy bizonyos részinformációk birtokában megkereshessük ismerőseinket. Clark állítása szerint megszűnt a veszély, és egyúttal igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy sem jelszavak, sem pedig szenzitív (egészségügyi vagy pénzügyi) adatok nem kerültek illetéktelen kezekbe.

Nem csodálkozunk, ha titeket sem nyugtatott meg a hivatalos magyarázat, hiszen biztonsági szakértők szerint a Facebook védekezése nevetséges, mi több egyértelmű hanyagságról árulkodik. Vélhetően a hatóságok sem elégedettek, ugyanis az ír adatvédelmi bizottság már vizsgálódik az ügyben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.