Hirdetés

Magyarázkodik az Audacity tulajdonosa az új adatvédelmi irányelvek miatt



|

A Muse Group szerint a felhasználók félreértették a szabályzatot, de nem sikerült minden kérdést tisztázni az új szabályok körül.

Hirdetés

A napokban írtunk róla, hogy áll a bál az új tulajdonoshoz került nyílt forráskódú audioszerkesztő, az Audacity körül. Az immáron a Muse Grouphoz tartozó program felhasználói az új adatvédelmi irányelveken háborodtak fel, ami az értelmezésük szerint lehetővé teszi egy sor információ gyűjtését és tárolását, valamint továbbadásukat a hatóságok és lazán meghatározott harmadik felek részére.

A botrányt érzékelve a Muse Group azóta  a GitHubon igyekezett tisztázni a helyzetet, azt állítva, hogy a felhasználók pusztán rossz következtetéseket vontak le a szöveg félreérthető megfogalmazása miatt.

Hirdetés

Az új tulajdonos hangsúlyozza, hogy az Audacity csak "nagyon korlátozott információkat" (IP-cím, CPU típusa, operációs rendszer verziója, hibajelentések) gyűjt, melyeket 24 óráig tárolnak azonosítható formában, majd "visszavonhatatlanul" anonimizálják az állományokat. A begyűjtött információkat pedig nem fogják harmadik felekkel megosztani, vagy eladni nekik.

Ami pedig az adatok hatóságoknak való kiszolgáltatását illeti, a Muse Group csak akkor működik együtt a szervekkel, ha arra a cég működési területén illetékes bíróságok valamelyike kötelezi. A vállalat azt is kiemelte, hogy a korábbi vélekedésekkel ellentétben a bűnüldöző szervek közvetlen kérésére nem fognak adatokat szolgáltatni.

Mindezen túl az offline használat esetén nem is érvényesek az új adatvédelmi irányelvek, tehát a szoftver internetes hozzáférésének blokkolásával az egész folyamat megúszható. A szöveg arra is kitér, hogy az IP-cím begyűjtésére csak az automatikus frissítések és a hibajelentések kezelése miatt van szükség, az utóbbi viszont önkéntes alapú, nem muszáj részt venni benne.

A hosszas magyarázkodás ugyanakkor nem tisztázza, hogy miért kötik 13 éves korhatárhoz a szoftver használatát. Ez az előírás azért aggályos, mert az Audacity által használt GPL-licenc alapkövetelménye, hogy a szoftver nem tartalmazhat ilyen megkötéseket.

A kommentek alapján a Muse Groupnak még sok munkája lesz a bizalom visszaszerzésével, de a cég most azt ígéri, hogy hamarosan előállnak az adatvédelmi irányelvek átdolgozott verziójával.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.