Hirdetés

Magyarok pénzét lopnák el a legújabb netes támadásban



|

Kártyaadatokat próbálnak kicsalni a gyanútlan internetezőkből, nyereményeket odaígérve a névtelen kérdőív kitöltéséért. Fontos, hogy senki ne adjon meg ezeken a felületeken semmilyen információt.

Hirdetés

A múlt hétvégén valóságos viharként söpört végig a magyar internetezők körében az a támadás, amelynek keretében váratlanul csaló webhely töltődött be. Az esettel az Origo és a HVG is kiemelten foglalkozott. Általában azt közölte az oldalt az internetezőkkel, hogy nyertek valamit a UPC-től, a hűségükért cserébe. Ezt még egy mellékelt IP-címmel is megerősíti a közlemény. 

Hirdetés

Bár a hasonló csalásokat a helyesírásra figyelve hamar le lehet leplezni, ezúttal az átlaghoz képest erre is jobban figyeltek a csalók (bár így is akadtak látványos bakik a felületen, amelyre a UPC logóját és színeit is kitették). 

Az ígért nyereményhez a csalók szerint úgy lehet hozzájutni, ha megválaszolunk néhány egyszerű kérdést, majd választunk egy számunkra korlátozott ideig fenntartott nyereményt, és regisztrálunk e-mail-címmel, valamint jelszóval. Itt már nyertek a csalók, hiszen sokan többször is felhasználnak egy-egy jelszót (vagyis ezután elérik az illető Facebook-fiókját, például). Ezután a bankkártya-adatokat is elkérik,  és pénzt próbálnak majd leemelni a számláról. 

Aki pórul járt, az azonnal változtassa meg az érintett jelszavait, valamint értesítse a bankját, és tiltassa le a kártyáját. 

Ha valakinél még betöltődik hasonló nyereményeket ígérő oldal, az véletlen se adjon meg semmilyen információt. A visszajelzések szerint nem csak UPC-s nyereményeket ígérgetnek, az Origo úgy értesült, hogy a Digi, a Tarr Kft. és a Hertz autókölcsönző is érintett. A támadás elsősorban a Chrome-ot használóknál jelent meg, ebben sok csaló webhely mostanra felkerült a veszélyes oldalakat tartalmazó adatbázisba. Persze bőven van tartaléka a bűnözőknek, így sokféle domaint használnak, ráadásul a Firefox és az Edge böngészők is érintettek. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.