Hirdetés

Magyarok százezreit érinti a Facebook nagy adatszivárgása



|

533 millió felhasználó személyes adatait hozták nyilvánosságra, közülük 377 ezren magyarok.

Hirdetés

Egy 2020 elején felfedezett - azóta javított - sérülékenységnek köszönhetően mintegy 533 millió Facebook-felhasználó adataihoz (leginkább telefonszámokhoz) jutottak hozzá illetéktelenek, és ezt a jókora adatbázist részekre bontva bárki megvásárolhatta a dark weben, hogy aztán a saját, nem feltétlenül legális céljaira felhasználja. Most pedig váratlanul a teljes adathalom elérhetővé vált, ráadásul ingyen.

Azt már eddig is tudni lehetett, hogy az érintettek között akadnak magyarok is, elég sokan. A pontos szám 377 045 fiókot takar, de a második szivárgás után az adatokat áttúró Kiberblognak köszönhetően minden eddiginél részletesebb képet alkothatunk a pórul járt felhasználókról.

Hirdetés

Miután az illetők telefonszáma, születési adataik, lakó- és munkahelyük, sőt nem ritkán még az e-mail-címük is társul a Facebook-azonosítóhoz, így kiderült, hogy közülük 14-en a Parlamentben dolgoznak (pontosabban a Parlamentet jelölték meg munkahelyként), 108-an állnak a rendőrség alkalmazásában, 249-en tartoznak a Magyar Honvédség állományába, 208-an minisztériumi dolgozók. További 2177-en végeznek munkát kórházban, 394-en rendelőben, 1231-en hivatalban (közülük 324-en kormányhivatalban és 361-en polgármesteri hivatalban).

Szerepel még a listán 2340 olyan felhasználó, aki valamelyik szálloda alkalmazásában áll, 9163-an dolgoznak vagy iskolába esetleg gimnáziumba járnak, 1257 munkavállalók vagy hallgatók egyetemen, 49-en jelöltek meg bíróságot munkahelyként, 12-en ügyészséget, 455-en pedig ügyvédi irodát (részben a saját praxisukat).

A Kiberblog azt is megnézte, hogyan oszlanak meg a felhasználók nem és családi állapot alapján, mekkora részükhöz tartozik magyarországi vagy külföldi lakóhely, és hogy hány e-mail-címet tudnak a szivárgás miatt névhez és telefonszámhoz kapcsolni az adathalászok. A teljes merítést tekintve viszonylag keveset, mindössze 6226-ot.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.