Hirdetés

Majdnem annyi energiát fogyaszt a Bitcoin és az Ethereum, mint Magyarország



|

Soha nem látott magasságokban van az emberek lelkesedése a digitális pénz bányászatával kapcsolatban.

Hirdetés

Mostanra tudjuk, hogy a digitális pénz bányászata soha nem látott magasságokba emelkedett, amit tükröz az AMD és NVIDIA videokártyák hiánya és áremelkedése, valamint a célzott hardverek és szoftverek megjelenése is. A jelek szerint mindenki szeretne egy kis nyereséget, legalábbis addig, amíg éppen ennek kedvez a piac. 

Hirdetés

Ez a fajta hozzáállás persze alaposan megdobta a globális bányászfogyasztást, amely soha nem látott szintre emelkedett. A két legnépszerűbb digitális pénz a piaci értéke alapján jelenleg a Bitcoin és az Ethereum. 

Ezek 14,54 és 4,69 TWh-s (terawattóra, vagyis milliárd kilowattóra) fogyasztásért felelnek. Az Ethereum bányászata annyi energiát igényel, amennyit a világ legtöbb energiát fogyasztó országainak 120. helyezettje, Moldova használ el. A Bitcoin a 81. helyre került a listán. 

Ennél is érdekesebb viszont, hogy a Bitcoin és az Ethereum együtt annyi energiát igényelnek, amennyit még a 17 milliónál is nagyobb lakosságú (2014-es becslés) Szíria sem fogyaszt el egy év alatt. És majdnem annyit, amennyit egy év alatt Magyarország elfogyaszt (21,55 TWh). 

Az Ethereum bányászata nyolcszor több energiát igényel, mint a teljes VISA-hálózat működtetése, a Bitcoinhoz huszonhétszer több energia kell. Ez egyben azt is mutatja, hogy a központosított rendszerek sokkal hatékonyabbak, az átláthatóságnak magas ára van. A digitális pénz és a blockchain technológia megállíthatatlan változásokat indított el a világban, azonban van még mit finomítani a PoW mintáján, nem csak a fenntarthatóság szempontjából. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.