Hirdetés

Már a képeket is elemzi a ChatGPT legújabb verziója



|

Az OpenAI bemutatta a várva várt GPT-4 nyelvi modellt, amely máris ott dolgozik a Microsoft Bing keresőjében.

Hirdetés

Egy ideje már tudható, hogy a ChatGPT chatbot mögött álló OpenAI le fogja leplezni a szolgáltatást hajtó GPT nyelvi modell fejlettebb, 4-es sorszámú variánsát, a múlt héten viszont a Microsoft egyik fejese egy olyan kijelentést tett, amelyből arra következtethettünk, hogy az OpenAI-ba 10 milliárd dollárt fektető redmondiak ejtik meg a dolgot.

Végül azonban közvetlenül a fejlesztő prezentálta a világújdonságot, így már hivatalosan is megmutatta magát a GPT-4, amely egy új, elképesztő képességgel emeli a ChatGPT repertoárját.

Hirdetés

A nyelvi modell következő generációja ugyanis már multimodálisnak tekinthető, így nemcsak a puszta szöveges inputokkal birkózik meg, hanem a képek elemzése sem okoz gondot neki. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy feltöltött fotók kapcsán is tehetünk fel kérdéseket az algoritmusnak, és épkézláb válaszokra számíthatunk. Az alábbi példa azt mutatja, ahogy a nyelvi modell megmagyarázza, hogy miért vicces a csevegésbe illesztett mém egy Lightning csatlakozóban végződő VGA portról.

Az OpenAI szerint a GPT-4 nyelvi modell "együttműködőbb, mint valaha", és a korábbinál nagyobb pontossággal oldja meg az összetett feladatokat. Az előrelépést bizonyítja, hogy a GPT 4 több komoly teszten (pl. LSAT, Sat Math, Uniform Bar Exam) is 88% feletti eredménnyel végzett. A cég ugyanakkor figyelmeztet, hogy az algoritmus továbbra is hajlamos teljesen légből kapott, vagy akár ártó és erőszakos szövegek generálására.

A fejlesztő új partnerségei révén a jövőben olyan szereplők termékeiben köszönhet vissza a technológia, mint a Duolingo, a Stripe és a Khan Academy, a ChatGPT-n belül pedig a havi 20 dollárért kínált ChatGPT Pro csomag részeként kínálják. Aki viszont nem fizetne a nyelvi modell kipróbálásáért, annak jó hír, hogy a Microsoft-féle Bing csevegő titokban már hetek óta a GPT-4 egy keresésre optimalizált változatát használja.

A redmondiak ezt egy blogposztban osztották meg a világgal, amelyből kiderül, hogy aki az utóbbi 5 hétben chatelt a Binggel, az már a GPT-4 képességeit tapasztalhatta meg. Ezzel párhuzamosan a vállalat azt is bejelentette, hogy tovább emelte a szolgáltatásra vonatkozó korlátozásokat, így egy beszélgetés már 15 kérdés-választ enged, napi legfeljebb 150 körben, ami nagy előrelépés a kezdetben alkalmazott 5/50-es limithez képest.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.