Hirdetés

Már a köhögésedből is kitalálja a mesterséges intelligencia, hogy koronavírusos vagy-e



|

Az MIT kutatói arra hangolták a mesterséges intelligenciát, hogy felismerje a koronavírussal fertőzött emberek köhögését, akkor is, ha az illetők egyébként tünetmentesek.

Hirdetés

Manapság már bárkire csúnyán nézhetnek, ha köhög vagy tüsszent, akkor is, ha csak épp berekedt vagy allergiás. Az MIT kutatói úgy segítenének a járvány hatékonyabb felismerésében, hogy a mesterséges intelligenciát kifejezetten a koronavírussal fertőzött emberek köhögésének felismerésére hangolták. A neurális hálózatok akkor is felismerik a sajátos köhögési mintát, ha az illetők egyébként tünetmentesek. 

Hirdetés

A rendszer egyrészt figyeli a hang erősségét, másrészt az érzelmi állapotot is megpróbálja megállapítani. A harmadik oldalról pedig a légzési teljesítményt is mérik, majd az algoritmusok összerakják, hogy vajon mennyire egészséges az illető. A tesztek szerint a mesterséges intelligencia elég pontos, 98,5 százalékos pontossággal ismeri fel a koronavírusos emberek köhögését. A más téren tünetmentes, de fertőzött egyének 100 százalékát azonosította. 

Persze diagnosztizálására önmagában nem alkalmas, már csak az egyéb esetleges tünetek miatt sem. A szakemberek szerint ugyanakkor előtesztelésre (önálló módon) használható lehet, és szerintük ha a háttérben folyton figyelne, akkor még hatékonyabb lenne (ez persze a magánszférára nem sok jót jelentene). 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.