Hirdetés

Már a Linux atyja is elhagyta az Intelt az AMD-ért



|

15 év után váltott Intel processzoros gépről AMD alapú PC-re Linus Torvalds. Többek szerint ez is egy csattanós érv amellett, mennyire megváltoztak a CPU-piaci erőviszonyok.

Hirdetés

Nem kell messzire kotorásznunk saját emlékezetünkben, amikor még attól volt hangos a PC World kapcsolódó cikkei alatt minden komment-szekció, mennyire elavult ötlet AMD processzort használni. Lassú, melegszik, nem jövőálló - ezek, és még több ehhez hasonló érv szólt amellett, hogy ha PC, akkor Intel. Ehhez képest az elmúlt években CPU-fronton az AMD jön fel, mint a talajvíz, amit többek között az bizonyít, hogy egy csomó PC-gyártó már csúcsmodelljeiben is gyakran cseréli Ryzenre a Core procikat, most pedig egy újabb tényt lehet felsorakoztatni a processzor-háború frontjainak átrajzolása mellé.

Hirdetés

Úgy alakult ugyanis, hogy 15 év Intelhez ragaszkodás után most a Linux kernel atyjának tekintett Linus Torvalds is átváltott AMD-re. A váltás tényét egyébként a szakember a Linux Kernel 5.7 RC7 bejelentésekor árulta el, amikor elmondta: nemrég frissítette az elsődleges PC-jét, és 15 év után egy AMD Ryzen Threadripper 3970X lett a fejlesztői gépének motorja.

Azt nem mondta meg, hogy a váltás előtt melyik Intel processzort használta, de azt felfedte, hogy a tesztbuildjei most háromszor gyorsabbak, mint korábban voltak. Hosszú távon azonban még jobban eltávolodna a korábbi gyakorlattól, az a célja ugyanis, hogy ARM-alapú asztali gépet használhasson. 

Egyelőre viszont kitart a Ryzen Threadripper 3970X mellett, ami egy 32-magos, 64-szálas szörnyeteg, 128 MB L3 cache hathatós támogatásával, 3,7 GHz-es alap és 4,5 GHz-es boost órajellel. Torvalds kijelentése és váltása újabb mélyütés az Intelnek, amely a tizedik-generációs Comet Lake processzorral igyekszik visszahódítani a vásárlókat, de a közönség véleményei alapján egyelőre nem olyan kirobbanó sikerrel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.