Hirdetés

Már a társasházakat is 3D-nyomtatóval húzzák fel



|

Németországban két építkezésen is bevetették a világ leggyorsabb 3D-s betonnyomtatóját, például egy új társasház felhúzásához.

Hirdetés

A 3D-nyomtatókkal rég nem csak asztaldíszeket és sütiket készítenek. A németországi Beckumban például szeptember óta készül az első olyan lakóház, amely 3D-nyomtató segítségével. Egy kétszintes, 160 négyzetméteres alapterületű épületről beszélünk.

Wallenhausenben pedig egy ötlakásos társasházat húznak fel ugyanezzel a technológiával, ott egy 380 négyzetméter lakóterületű, háromemeletes házat fognak átadni, amely Európa legnagyobb nyomtatott lakóépülete is egyben. 

Hirdetés

Az egyik legmeghökkentőbb dolog, hogy a társasház építésénél a nyomtatási folyamat csak 6 hetet igényel. A PERI munkáját a 3D-s betonnyomtatásra szakosodott dán COBOD segíti az építkezésben, és a két fél bízik benne, hogy elterjed majd az ágazatban a technológia. 

A felhasznált COBOD BOD2 a világ leggyorsabb és egyben egyik legnagyobb 3D-s betonnyomtatója, amely moduláris is. A végleges betonelemeket rétegenként, időzített kötésű, speciális fejlesztésű, cementalapú anyagból húzzák fel egy olyan nyomtatófejjel, ami három tengelyen mozog egy fém kereten. A nyomtatót így át sem kell helyezni vagy állítani, a folyamat tehát olcsóbb és gyorsabb, két ember is tudja üzemeltetni. 

A betonnyomtató másodpercenként 1 méteres sebességgel dolgozik, ez a gyakorlatban 5 perc alatt egy 1 négyzetméteres, dupla rétegű falat jelent, úgy, hogy a víz- és áramszereléshez szükséges csövekre és csatlakozásokra is figyel a rendszer. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.