Hirdetés

Már a videokártyák is lebarnulnak, de nem a napsütötte április miatt



|

Furcsa jelenségre panaszkodnak az RGB LED-es memóriák felhasználói.

Hirdetés

A globális felmelegedés ugyan súlyos probléma, de a szomorú tényektől eltekintve Európában most bizonyára rengetegen élvezik az utcákat elárasztó, júniusi viszonyokat idéző napsütést, amelyet kihasználva akár szépen le is barnulhatunk, mire tényleg beköszönt a várva várt strandszezon.

Mindeközben viszont úgy néz ki, hogy mostanság nemcsak az emberek szerezhetnek némi extra színt, hanem a videokártyák is, bizonyos típusok ugyanis a jelek szerint igencsak furcsa módon reagálnak az RGB LED-ek fényére.

Hirdetés

A PC gaming fanatikusainak kedvenc találkozóhelyén, a 11 millió taggal bíró r/pcmasterrace Reddit fórumon legalábbis az elmúlt napokban két poszt is feltűnt, amelyekben furcsa égésnyomokat viselő MSI Gamint Trio GeForce RTX 3080-asokat láthatunk. A négy barnás csík első pillantásra a beszűrődő napfény tükröződésének tűnhet, valójában azonban a GPU-k hátlapját érő RGB LED-es memóriák lenyomata.

A jelenség pedig nem csak az MSI RTX 3080-asát érintheti, egy Zotac-tulajdonos ugyanis hasonló sérülésről posztolt a hozzászólások között. A legvalószínűbb magyarázatnak az tűnik, hogy a GPU-k fém hátlapján használt fekete festék érzékeny lehet a világítással felszerelt memóriamodulok által kibocsátott ultraibolya sugárzásra.

Ez az emberekre ugyan nem veszélyes, de ilyen közelségből és folyamatos kitettséggel elképzelhető, hogy bizonyos festékanyagok idővel a képeken látható elváltozást mutatnak az UV hatására. A jó hír, hogy a kár pusztán kozmetikai, de egy maximalista gépépítőt persze ez a tény sem vigasztal, hiszen a "memóriabarnította" GPU-k kissé belerondíthatnak a konfig gondosan megtervezett összképébe, legalábbis kikapcsolt állapotban, mikor a LED-ek nem rejtik el a sérülést.

Ha tehát RGB-s RAM-ot használtok, nem árthat leellenőrizni a helyzetet odabent, és ha hasonlót tapasztalnátok, feltétlenül írjátok meg kommentben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.