Hirdetés

Már Amerika is betiltaná a TikTok appot



|

A legfiatalabb generáció kedvenc közösségi szolgáltatására egyre inkább rájár a rúd, most az Egyesült Államokban fontolgatják a TikTok teljes betiltását.

Hirdetés

Manapság egy tizenéves fiatalnak már egyáltalán nem a Facebook a közösségi szolgáltatások alfája és omegája, sőt - a legtöbb korosztálybeli számára egyáltalán semmije sem. A fiatalok úgy vélik, a Facebook "egy olyan hely, ahol a szüleik és a tanáraik vannak", szóval inkább alternatív megoldásokat keresnek. Ez egyeseknek az Instagram, másoknak a Reddit, de egyre többen pörögnek rá a TikTokra, amely vicces videós, zenére tátogós semmiségből lett egy generáció kedvence.

Hirdetés

Ahogy egy évtizede a "Youtuberek" voltak a techbulvár sztárjai, most "Tiktokkerekért" lelkesednek a fiatalok, a minivideók készítői közül egyre több hihetetlen népszerűségű celeb nő ki. Ráadásul a jelek szerint bármennyire is próbálkozott a minivideós őrületet kihasználni a Facebook, saját TikTok klónja, a Lasso csúnyán megbukott. Szóval elvileg minden készen áll ahhoz, hogy a TikTok - legalábbis egy jól körülhatárolható generáció számára - a tech-világ következő nagy dobása legyen, de ez a jelenlegi folyamatok alapján egyáltalán nem lesz ilyen egyszerű menet.

Kínai kapcsolat, avagy kémprogram-e a TikTok?

A TikTok üzemeltetője egy kínai cég, a ByteDance, amelynek már az app elindítása pillanatától meggyűlt a baja a különféle adatkezelési problémákkal és az ezekre érzékeny szervezetekkel. Már a TikTok elődje, a Musical.ly nevű szolgáltatás ellen is folytak vizsgálatok, amiért kifogásolhatóan kezelték a felhasználók (köztük nagy arányban kiskorúak) személyes adatait. A jogi procedúrák és egyéb eljárások mellett például tavaly az amerikai hadsereg összes tagjának és minden állami alkalmazottnak megtiltották az app használatát.

Néhány napja lehetett arról is olvasni, hogy Indiában a kormány teljesen betiltotta a TikTok használatát, ami a hatalmas piac kiesése miatt nagyjából 6 milliárd dolláros éves kiesést jelent a ByteDance számára. A tiltás oka az, hogy a TikTok nem tudja és nem is akarja hitelt érdemlően bizonyítani, hogy semmilyen módon nem él vissza a felhasználók adataival, és például nem szolgáltatja ki azokat a kínai államnak.

Most pedig arról érkeztek hírek, hogy egy újabb óriási piacot veszíthet el a TikTok, ugyanis Mike Pompeo, az Egyesült Államok külügyminisztere is bejelentette: vizsgálódnak több kínai közösségi alkalmazás, többek között a TikTok viselt dolgaival kapcsolatban, és a bizonytalan adatkezelési háttér, valamint kémkedési vádak miatt komolyan fontolgatják az app teljes letiltását.

Máshol tiltanák, Hongkongból önként vonul ki

Érdekes egyébként, hogy bármennyire is a kínai kormány kémszoftverének tekintik sokfelé, a TikTok a napokban egy olyan bejelentést tett, amely pont ennek ellenkezőjét sejteti. A ByteDance hivatalos közleménye szerint ugyanis a Hongkongban egyre erősebb kínai befolyás, a zavargások erőszakos leverése és az információs szolgáltatások szigorítása miatt nem hajlandó alávetni magát azoknak a szabályoknak, amelyeket a kínai kormány újonnan bevezetne az eddig félig-meddig autonóm területen.

A TikTok ezzel egy olyan kezdeményezéshez csatlakozik, amelyet már a Facebook és a WhatsApp is bejelentett: ezekből a szolgáltatásokból sem szolgáltatnak semmilyen információt a hongkongi felhasználókkal kapcsolatban a kínai kormánynak, nehogy ezeket ellenük használhassa fel az egyre agresszívabb rezsim.

Persze jó kérdés, mennyire őszinte lépés mindez, és mennyire inkább ügyes PR-fogás, hiszen a legutóbbi adatok szerint Hongkongban nagyjából 15-20 ezer felhasználója volt a TikToknak, tehát egy ilyen hangos kivonulás a teljes felhasználói bázisra vetítve viszonylag csekély veszteség, ha ezzel azt lehet nyerni, hogy Amerika ezért mégsem seprűzi ki őket az Egyesült Államokból.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.