Hirdetés

Már Amerika is betiltaná a TikTok appot|

A legfiatalabb generáció kedvenc közösségi szolgáltatására egyre inkább rájár a rúd, most az Egyesült Államokban fontolgatják a TikTok teljes betiltását.

Hirdetés

Manapság egy tizenéves fiatalnak már egyáltalán nem a Facebook a közösségi szolgáltatások alfája és omegája, sőt - a legtöbb korosztálybeli számára egyáltalán semmije sem. A fiatalok úgy vélik, a Facebook "egy olyan hely, ahol a szüleik és a tanáraik vannak", szóval inkább alternatív megoldásokat keresnek. Ez egyeseknek az Instagram, másoknak a Reddit, de egyre többen pörögnek rá a TikTokra, amely vicces videós, zenére tátogós semmiségből lett egy generáció kedvence.

Hirdetés

Ahogy egy évtizede a "Youtuberek" voltak a techbulvár sztárjai, most "Tiktokkerekért" lelkesednek a fiatalok, a minivideók készítői közül egyre több hihetetlen népszerűségű celeb nő ki. Ráadásul a jelek szerint bármennyire is próbálkozott a minivideós őrületet kihasználni a Facebook, saját TikTok klónja, a Lasso csúnyán megbukott. Szóval elvileg minden készen áll ahhoz, hogy a TikTok - legalábbis egy jól körülhatárolható generáció számára - a tech-világ következő nagy dobása legyen, de ez a jelenlegi folyamatok alapján egyáltalán nem lesz ilyen egyszerű menet.

Kínai kapcsolat, avagy kémprogram-e a TikTok?

A TikTok üzemeltetője egy kínai cég, a ByteDance, amelynek már az app elindítása pillanatától meggyűlt a baja a különféle adatkezelési problémákkal és az ezekre érzékeny szervezetekkel. Már a TikTok elődje, a Musical.ly nevű szolgáltatás ellen is folytak vizsgálatok, amiért kifogásolhatóan kezelték a felhasználók (köztük nagy arányban kiskorúak) személyes adatait. A jogi procedúrák és egyéb eljárások mellett például tavaly az amerikai hadsereg összes tagjának és minden állami alkalmazottnak megtiltották az app használatát.

Néhány napja lehetett arról is olvasni, hogy Indiában a kormány teljesen betiltotta a TikTok használatát, ami a hatalmas piac kiesése miatt nagyjából 6 milliárd dolláros éves kiesést jelent a ByteDance számára. A tiltás oka az, hogy a TikTok nem tudja és nem is akarja hitelt érdemlően bizonyítani, hogy semmilyen módon nem él vissza a felhasználók adataival, és például nem szolgáltatja ki azokat a kínai államnak.

Most pedig arról érkeztek hírek, hogy egy újabb óriási piacot veszíthet el a TikTok, ugyanis Mike Pompeo, az Egyesült Államok külügyminisztere is bejelentette: vizsgálódnak több kínai közösségi alkalmazás, többek között a TikTok viselt dolgaival kapcsolatban, és a bizonytalan adatkezelési háttér, valamint kémkedési vádak miatt komolyan fontolgatják az app teljes letiltását.

Máshol tiltanák, Hongkongból önként vonul ki

Érdekes egyébként, hogy bármennyire is a kínai kormány kémszoftverének tekintik sokfelé, a TikTok a napokban egy olyan bejelentést tett, amely pont ennek ellenkezőjét sejteti. A ByteDance hivatalos közleménye szerint ugyanis a Hongkongban egyre erősebb kínai befolyás, a zavargások erőszakos leverése és az információs szolgáltatások szigorítása miatt nem hajlandó alávetni magát azoknak a szabályoknak, amelyeket a kínai kormány újonnan bevezetne az eddig félig-meddig autonóm területen.

A TikTok ezzel egy olyan kezdeményezéshez csatlakozik, amelyet már a Facebook és a WhatsApp is bejelentett: ezekből a szolgáltatásokból sem szolgáltatnak semmilyen információt a hongkongi felhasználókkal kapcsolatban a kínai kormánynak, nehogy ezeket ellenük használhassa fel az egyre agresszívabb rezsim.

Persze jó kérdés, mennyire őszinte lépés mindez, és mennyire inkább ügyes PR-fogás, hiszen a legutóbbi adatok szerint Hongkongban nagyjából 15-20 ezer felhasználója volt a TikToknak, tehát egy ilyen hangos kivonulás a teljes felhasználói bázisra vetítve viszonylag csekély veszteség, ha ezzel azt lehet nyerni, hogy Amerika ezért mégsem seprűzi ki őket az Egyesült Államokból.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.