Hirdetés

Már az EU-ban is elkezdték tiltani a TikTokot



|

Az Egyesült Államok után az EU egyik legfontosabb szervénél is feketelistára került a kínai alkalmazás.

Hirdetés

A nyugati országokban évek óta biztonsági kockázatként kezelik a hatalmas népszerűségnek örvendő TikTokot, az üzemeltető ByteDance ugyanis kínai vállalat lévén a helyi kormány szoros ellenőrzése alatt áll, ezért a kritikusok szerint a több mint 1 milliárd felhasználóval bíró platform tökéletesen alkalmas a kémkedésre.

Az Egyesült Államokban nemrég elfogadtak egy törvényt, amely az aggodalmakra való tekintettel megtiltja a TikTok telepítését a kormányzati eszközökön, most pedig az Európai Bizottság is erre az útra lépett.

Az Európai Unió döntés-előkészítő és végrehajtó testülete elrendelte, hogy a dolgozóinak a törölniük kell a TikTok appot a hivatalos eszközökről és a saját telefonjukról is. Az intézkedést legkésőbb március 15-ig kell végrehajtani, aki pedig nem tesz így, az a későbbiek során nem férhet hozzá az olyan hivatalos platformokhoz, mint a bizottság e-mail rendszere vagy Skype csatornái.

Hirdetés

A döntés rengeteg embert érint, az EB-nek ugyanis 32 ezer állandó és szerződéses alkalmazottja van. A BBC-nek nyilatkozva a testület szóvivője, Sinya Gospodinova megerősítette, hogy a Bizottság vezetőségi testülete biztonsági okokból hozta meg a döntést.

"Az intézkedés célja a Bizottság védelme a kiberbiztonsági fenyegetésekkel és az olyan akciókkal szemben, amelyeket a Bizottság vállalati környezete elleni kibertámadásokhoz lehet felhasználni."

- mondta a Gospodinova. A hír kapcsán a TikTok sem maradt csendben, a cég egy szóvivő útján fejezte ki a sajnálatát a betiltás miatt, amely a vállalat álláspontja szerint "elhibázott és alapvető tévedéseken nyugszik." Amint a BBC emlékeztet, a közösségi oldal üzemeltetője tavaly maga is elismerte, hogy a kínai személyzet hozzáférhet az európai felhasználók adataihoz.

Ami az EU többi testületét illeti, a brit közmédia forrásai szerint a tagállamok állam- és kormányfőit, illetve a Bizottság elnökét tömörítő Európai Tanács is hasonló intézkedéseket készít elő, az Európai Parlamentnél viszont állítólag nincs napirenden a kérdés.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.