Hirdetés

Már az összes bitcoin 90%-át kibányászták



|

A maradék 10%-hoz viszont több mint egy évszázadra lesz szükség.

Hirdetés

A bitcoin (BTC) kapcsán többé-kevésbé közismert tény, hogy legfeljebb 21 millió darabot lehet kibányászni belőle. A határhoz közeledve a folyamat üteme egyre lassul, amivel a kriptovaluta megalkotója, a titokzatos Satoshi Nakamoto egyszerre igyekezett ösztönözni a korai befektetőket és gátat szabni a virtuális pénz elértéktelenedésének.

A Blockchain.com legfrissebb adatai szerint a szorgos bányászok mostanra eljutottak oda, hogy már kitermelték a valaha előállítható mennyiség 90%-át, azaz nagyjából 18,9 millió bitcoint, ám nem érdemes abban reménykedni, hogy ezzel hamarosan kifullad a kriptoláz, és megint lesznek majd videokártyák a boltokban.

Hirdetés

Ennek oka pedig nem csak az, hogy nem a BTC az egyetlen kriptovaluta, hanem az is, hogy a CoinDesk számításai alapján az utolsó bitcoint leghamarabb csak valamikor 2140-ben fogják kibányászni, addig is pedig tovább szűkül a felszabaduló mennyiség. Magyarán még közel 120 év múlva is akadhat bányászni való, ha még keresett portéka lesz a kriptovaluta.

12 év kellett a 90%-os mennyiség eléréséhez. Forrás: Blockchain.org

A bitcoin-piac másik érdekessége, hogy a Blockchain.com szerint a valaha kibányászott mennyiség sem áll teljes mértékben rendelkezésre, mivel különböző okokból (pl. a tulajdonos halála, elveszett jelszavak) kb. 3,7 millió bitcoin valószínűleg örökre hozzáférhetetlenné vált a befektetők számára. Ehhez jön még hozzá az is, hogy a magát a kriptovaluta feltalálójának tartó Craig Wright egy személyben 1,1 millió bitcoint birtokol, ami most nagyjából 17,6 billió forintot ér.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.