Hirdetés

Már magyarok életét is megmentheti a Google MI-je



|

Újabb régiókkal bővült és gyorsabbá is vált az árvizekre figyelmeztető Google Flood Hub.

Hirdetés

Néhány hónapja mi is beszámoltunk róla, hogy pontosan miként képes figyelmeztetni a közelgő földrengésekre a Google, a keresőóriásnak azonban nem ez az egyetlen katasztrófa-előrejelzési szolgáltatása, a 2018-ban elindult Flood Hubon keresztül ugyanis az árvizekről is tájékozódhatnak az emberek.

A mesterséges intelligenciás elemzésre épülő platform eleinte csak Indiában volt elérhető, tavaly azonban 20 országra terjesztették ki, most pedig 60 további állammal bővült a lista, beleértve Magyarországot is.

Hirdetés

A Google szerint az árvizek világszerte több mint 250 millió embert érintenek és nagyjából 10 milliárd dollárnyi kárt okoznak minden évben, ezért a Flood Hub nemcsak az életmentés szempontjából hasznos, de az anyagi veszteségek csökkentésében is. A szolgáltatás immáron akár 7 nappal előre is képes jelezni a közelgő árhullámokat, ami jelentős előrelépés az eddig elérhető 48 órás riasztásokhoz képest.

"A FloodHub mesterséges intelligenciája különféle, nyilvánosan elérhető adatforrásokat használ, például időjárás-előrejelzéseket és műholdas képeket. A technológia ezután két modellt kombinál: a hidrológiai modellt, amely a folyókba ömlő víz mennyiségét jelzi előre, és a belvíz-előrejelzési modellt, amely megjósolja, hogy mely területek lesznek érintettek, mekkora vízállás mellett."

- írja a platform mögötti technológiáról a Google blogja. A keresőóriás szerint a Flood Hub a kormányoknak, a segélyszervezeteknek és a magánszemélyeknek is jó szolgálatot tehet a felkészülésben. Az előrejelzések jelenleg csak a Flood Hub dedikált weboldalán tekinthetők meg, de a vállalat azt ígéri, hogy később a keresési felületre és a Térképekbe is beépítik az adatokat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.