Hirdetés

Már márciusban kipróbálná élesben a Mars-űrhajót Elon Musk



|

Az embereket a Marsra szállító Starshipet Föld körüli pályára állítaná a milliárdos, hogy lássa, készen áll-e az útra.

Hirdetés

Már márciusban pályára állna a Föld körül a Starship, a SpaceX űrhajója, amely elsőként vinne embereket a Marsra, ha minden Elon Musk terve szerint halad. A milliárdos ezt - természetesen - Twitteren jelentette be, méghozzá egy követője kérdésére - szúrta ki a Hvg.hu. Akkor lövik majd fel a hajót, ha az addigi tesztek sikeresen lezajlanak. 

Az indulást többször elhalasztották: tavaly nyáron egy robbanás miatt hiúsult meg, ekkor decemberre tervezték a Mars-utazást előkészítő Föld körüli utat, ez sem jött össze, azóta azonban minden sínen van a hírek szerint. Januárban sikeresen feltöltötték a hajó mindkét fokozatát folyékony oxigénnel - ez több mint 4,5 millió kilogramot jelent - és a többi teszt is eredményes volt.

Hirdetés

Hamarosan egyszerre gyújtják be a 33 Raptor hajtóművet: ez még csak statikus teszt lesz, azaz az űrhajó helyben marad. Korábban legfeljebb 14 hajtóművet kapcsoltak be egyszerre.

A Föld körüli úthoz a Szövetségi Légügyi Hatóság engedélye kell, ez viszont a hajtóművek teljesítményétől függ. Tavaly nyáron azonban éppen egy ilyen rakéta robbant fel, úgy, hogy be sem gyújtották.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.