Hirdetés

Már MI által generált képeket is árul az Adobe



|

Az algoritmusok műveit is beemeli a kollekciójába az Adobe Stock.

Hirdetés

A nagyközönség valószínűleg a képgenerátorokon keresztül érzékeli leginkább, hogy az elmúlt években micsoda fejlődésen esett át a gépi tanuláson alapuló mesterséges intelligencia. Az olyan algoritmusok, mint a DALL-E 2 vagy a Midjourney újra és újra elkápráztatnak minket a képességeikkel, s már arra is volt példa, hogy a technológia győzedelmeskedett egy művészeti versenyen.  

Szakmai és kreatív körökben ugyanakkor még éles viták tárgyát képezi, hogy mekkora teret szabad engedni az MI-nek, a stock fotókat áruló Getty Images pedig korábban az ellenzők oldalán foglalt állást, amikor megtiltotta a képgenerátorokkal készült alkotások feltöltését a platformjára. Az ok: az ilyen algoritmusokat a neten található képek átfésülésével tanítják be, ez az alapanyag pedig szellemi jogvédelem alatt álló műveket is tartalmazhat. Az Adobe azonban más véleményen van, és keblére öleli az új műfajt.

Hirdetés

A cég ugyanis nemrég frissítette a felhasználói irányelveit, az új szabályok pedig lehetővé teszik az MI-generálta képek feltöltését és árusítását az Adobe Stockon keresztül. A beküldők ehhez bizonyos feltételeket kötelesek teljesíteni, például birtokolniuk kell az adott anyagot, amelyet csak "illusztrációként" bocsáthatnak áruba, a gépi eredet feltüntetésével.

Fontos részlet, hogy a szellemi tulajdonjogi botrányok elkerülése érdekében az Adobe megtiltotta a harmadik féltől származó tartalmakra épülő generált képek feltöltését. Erre azért van szükség, mert a netes anyagokon trenírozott algoritmusok bizonyos művészek stílusát is le tudják másolni, vagy parancsra akár jogvédett karaktereket is előhúzhatnak a kalapból. A hús-vér alkotók egyik nagy félelme ezért éppen az, hogy a DALL-E 2 és a hozzá hasonló eszközök miatt az ő nevükkel ékeskedő kamu képek lepik el az internetet.

Az Adobe szerint azonban az új irányelvek biztosítják, hogy az MI-generálta anyagok a jövőben fair módon kerülnek felhasználásra. A cég stockfotó-gyűjteményében már válogathatunk is az ilyen képek között, a Midjourney keresőszó alatt például több mint 14.000 tétel szerepel a repertoárban.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.