Hirdetés

Már népszerűbb a bakelit, mint a zenei CD



|

Amerikában utoljára a 80-as években fordult elő ilyesmi, de a nosztalgia utat tör. És a streaming uralkodik.

Hirdetés

Az elmúlt évtizedek során alaposan megváltoztak a zenehallgatási szokásaink, hiszen manapság már rengetegen inkább digitális formában szerzik be kedvenc számaikat, vagy esetleg streamelik azokat, és már közel sincs akkora népszerűsége a CD-knek, mint jó néhány évvel ezelőtt. Az Amerikai Hanglemezgyártók Szövetsége, vagyis az RIAA nemrég közzétette évközi kimutatását az USA zeneiparának állapotáról, ami bizony tartogatott néhány meglepetést.

Hirdetés

Nem meglepő módon a bevételek 85%-át a streamingből befolyó pénz tette ki 2020 első félévében, ami alapján úgy tűnik, hogy a tengerentúlon sokan inkább az olyan előfizetéses szolgáltatásokat preferálják, mint a Spotify vagy az Apple Music. Az ipar ezen része az országban egyébként 12%-os bevételnövekedést tudott elérni 2020 első felében, a különböző zenei platformokra előfizetők száma pedig 24%-kal nőtt 2019 első félévéhez képest.

A fizikai eladások terén már korántsem ilyen rózsás a helyzet, ugyanis 2020 első felében 23%-kal csökkentek a bevételek az egy évvel korábbi eredményhez képest, aminek okát nem nehéz kitalálni. A koronavírus-járvány miatt értelemszerűen sokan inkább elkerüli a zeneboltokat, és számos előadó is lemondta a turnéit. Na meg persze a streaming térnyerése sem éppen kedvező tényező ebben az esetben.

Ugyanakkor érkezett egy érdekes hír is, mivel az RIAA adatai szerint a vizsgált időszakban több bakelitlemez kelt el, mint CD az USA-ban, ami azért nagy dolog, mert elméletileg a '80-as évek óta nem volt erre példa.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.