Hirdetés

Már nyomoz a rendőrség a Neptun és a KRÉTA feltörése miatt



|

Egy ismeretlen tettes trágár üzeneteket küldözgetett a webes platformokon.

Hirdetés

Néhány nappal ezelőtt mi is beszámoltunk róla, hogy valaki feltörte a magyar felsőoktatás és a közoktatás internetes kiszolgáló rendszereit, a Neptunt és a KRÉTA-t. A támadás abban nyilvánult meg, hogy több egyetem és a budapesti Madách Imre Gimnázium tanulói is trágár üzeneteket kaptak, amelyek megfogalmazója azt sugallta, hogy a Telex hírportálnak is köze van az akcióhoz.

Az ügyben így közvetlenül is érintett újság nemrég felkereste az Országos Rendőr-főkapitányságot, és kiderült, hogy időközben nyomozás indult a támadás miatt.

Hirdetés

A lap kérdésére válaszolva az ORFK elmondta, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Kiberbűnözés Elleni Osztályánál folyik az ismeretlen tettes ellen zajló eljárás. Szintén új információ, hogy a Telex szerint a Neptunon szétküldött levelek írója azt állította, hogy ő Lil AdaM, amely összefüggést sugall egy korábbi üggyel.

2021-ben egy 13 éves kisvárdai fiú fért hozzá illetéktelenül a KRÉTA rendszerhez, egy Lil AdaM nevű Discord-felhasználónak adva ki magát, ám a nyomozás során kiderült, hogy ez egy debreceni férfihez tartozó, lopott identitás volt. A Telex rákérdezett az ORFK-nál, hogy ezúttal is vizsgálják-e a Lil Adam-szálat, amire válaszul a rendőrség közölte, hogy a mostani eljárás során nem merült fel a név.

Akármi is legyen a nyomozás eredménye, annyi bizonyos, hogy mostanság rájár a rúd a hazai oktatási rendszer elektronikus platformjaira, hiszen januárban egy rossz beállítás következményeként trollkodó levelek kezdtek keringeni a Neptunon, tavaly ősszel pedig a KRÉTA ellen indult egy súlyos hackertámadás, amely 62 adatvédelmi bejelentéshez vezetett.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.